Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 3. 7. 2015.

| Kultura

Srpski arheolozi: Bazilika se ne sme zatrpati, već zaštititi

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
baziluka
Baziliku već konzerviraju i spremaju za zatrpavanje; foto: Vanja Keser

Ističući da "kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati i skrivati od očiju javnosti", Srpsko arheološko društvo (SAD) najoštrije protestuje zbog odluke da se ranohrišćanska bazilika u Kladenčištu kod Bele Palanke zatrpa i preko nje pređe auto-put.

U saopštenju SAD se navodi da je odluka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u potpunoj je suprotnosti sa osnovnim civilizacijskim tekovinama i samim ciljevima postojanja Zavoda.

Cena izmeštanja auto-puta ili bazilike na neko drugo mesto, koliko god da iznosi, mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije ovog objekta - objašnjavaju arheolozi.

Nakon izgradnje auto-puta, dodaju arheolozi, putnici bi imali jedinstvenu priliku da obiđu ranohrišćanske spomenike od Kladenčišta, Medijane i Caričinog grada, do episkopskog sedišta u Stobima i ranohrišćanskih spomenika u Solunu. baziluka Zbog arheoloških ispitivanja 2012. godine prekinuta izgradnja Koridora 10 na toj deonici; foto: Vanja Keser

Oni dodaju da bi zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justinijana Prima), spomenik sa lokaliteta Kladenčište morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentovan svim zainteresovanim posetiocima.

Od odnosa države prema kulturnom nasleđu umnogome zavisi i međunarodni ugled zemlje. Spomenici kulture svedoče o tome da Srbija nije bila „pusto polje“ u dalekoj prošlosti, pa ne bi trebalo da bude ni sada, kada se zaštita baštine nameće kao jedan od civilizacijskih prioriteta - stoji u saopštenju.

Iz Srpskog arheološkog društva apeluju na Ministarstvo kulture, Skupštinski odbor za kulturu i informisanje, predsednika Srbije i srpskog premijera, da spreče zatrpavanje bazilike.

Podsetimo, bez obzira na odluku niškog Zavoda za zaštitu spomenika da se trasa auto-puta izmeni ili bazilika izmesti, pre nekoliko dana Republički zavod je odlučio da ovaj istorijski i kulturno vredan objekat, koji datira iz perioda od 4. do 6. veka nove ere, treba zatrpati peskom, kako bi se nastavili radovi na auto-putu.

Međutim, arheolog iz niškog Zavoda Toni Čerškov kaže da je tehnički nemoguće samo "zatrpati" baziliku, već da će ona izgradnjom auto-puta preko nje biti potpuno i trajno uništena.


Ministarstvo kulture i Zavod ćute

Iako značajnom spomeniku kulture preti uništavanje i to osuđuje javnost, niko se zasada nije zvanično oglasio iz Ministarstva kulture.

I donosilac sporne odluke, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika, nije obrazložio zašto će bazilika biti zatrpana. Iako smo pokušali da dobijemo odgovor od njih, nismo uspeli jer je, kako nam je rečeno, direktorka Zavoda na odmoru.

Inače, protiv sporne odluke je na internetu pokrenuta peticija pod nazivom "Imaj smelosti da budeš razuman - istorija se ne zatrpava", koju je dosada potpisalo blizu 2.500 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Turistička atrakcija

    20:40 // 4. 7. 2015.

    Most preko iskopina bazilike je najbolje rešenje, jer pokriva iskopine, a i omogućava da je posete turisti i kada kiša pada.
    Iskopine bazilike bi ubrzo postale svetska turistička atrakcija.
    Svaki evro uložen u most, vratio bi se za par godina, a posle bi godinama stizala samo dobit.

  • OTAC NIKOLA

    15:50 // 4. 7. 2015.

    Ime Nikita se uglavnom koristi u SPC i istorijskoj građi. Bog prašta neznanje, ako je iskreno. Beseda S. Nenada se poklapa sa mojim učenjem i stavom.

  • MJ

    23:28 // 3. 7. 2015.

    Kakve se sve gluposti mogu procitati u komentarima. Dacani su Srbi? Srpski sveci iz IV veka? Da li smo zaista toliko nepismeni?

    • Dunav je Rajska reka

      23:55 // 4. 7. 2015.

      Neka ti nazivi najvećih gradova iz perioda Rimskog carstva, pomognu da shvatiš da su Srbi starosedeoci na Balkanu : ViMiNaciUm, SirMiUm, NaIsus,....
      Još ako nešto znaš o Vinčanskoj civilizaciji, sve će ti biti jasno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: