Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:43, 16. 5. 2013.

| Kultura

Srpski folklorci iz Evrope u domovini roditelja

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Smotra2012.jpg
Sa 17. Evropske smotre folklora u Čačku

Više od 2.000 mladih širom Evrope, koje spaja srpsko poreklo i ljubav prema folkloru, od 17. do 19. maja biće gosti Niša jer će učestvovati na 18. Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

U hali "Čair", posle svečanog otvaranja u subotu, 18. maja, u 13 sati, takmičiće se 44 ansambla iz 11 država. Na Smotri koja se prvi put održava u Nišu, a četvrti u Srbiji, mnogo mladih će domovinu svojih roditelja posetiti prvi put.

Ovo će biti jedna od najposećenijih manifestacija održanih u Nišu, a o njenoj veličini govori i činjenica da je bilo nemoguće sve učesnike smestiti u gradu, tako da će neki noćiti u Niškoj Banji, pa čak i Leskovcu. Smotra

- Imali smo dosta problema tokom organizacije, ali smo ih prevazišli. Osim učesnika, doći će i njihovi rođaci iz Srbije, a dolazak i obraćanje posetiocima najavio je i patrijarh - rekao je Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niša koja je suorganizator Smotre.

Oni koji imaju dovoljno slobodnog vremena moći će da pođu u turističke obilaske Niša koje će organizovati Turistička organizacija. Međutim, smatra Parlić, za mnoge igrače to neće biti moguće zbog toga što će nastupu prethoditi višečasovne probe.

Iz Studentskog kulturnog centra Niš koja organizuje smotru najavljuju pravi spektakl. Kažu da je sve spremno - od prateće infrastrukture do scene i kvalitetne rasvete.

Zvezdan Đurić, programski direktor Smotre kaže da je ovo jedinstvena prilika da Niš ugosti vrhunske muzičare.

- Upoznaćemo mlade koji izvanredno igraju naše igre, a ne govore naš jezik, decu koja prelepo pevaju pesme, a da ne znaju šta  znače njihove reči, ali i muzičare strance kojima odgovara naš ritam - kaže Đurić.

On dodaje da folklorci iz dijaspore odavde žele da ponesu utisak da su tri dana bili Nišlije.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da je ovaj događaj prilika da zadržimo nacionalni kulturni identitet i da mladi iz dijaspore zavole Srbiju.

Ulaznice

Karte za dvodnevni program 18. i 19. maja koštaju 300 dinara, a jednodnevna ulaznica 200 dinara i mogu se kupiti od petka, 17. maja. 

Osim takmičarskog dela publika će u revijalnom delu Smotre moći da vidi i nastupe Nacionalnog ansambla "Kolo" iz Beograda, Nacionalnog ansambla "Venac" iz Gračanice, Folklornog ansambla "Oro - SKC" iz Niša i Kulturnog društva "Brdo" iz Kranja, iz Slovenije, koje je pobednik prošlogodišnje Smotre. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: