Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 29. 8. 2023.

| Kultura

Srpski pesnik iz dijaspore nagrađen na "Drainčevim susretima"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Gvozdenović
Nagrađeni pisac iz Temišvara, dobitnik Drainčeve nagrade; Foto: Grad Prokuplje

Polaganjem venaca na bistu topličkog književnika Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja, započeo je drugi deo 54. po redu književne manifestacije "Drainčevi susreti pesnika“. Uručena je i nagrada ovogodišnjem dobitniku, književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

Odluku da prestižna Drainčeva nagrada pripadne Gvozdenoviću jednoglasno je doneo tročlani žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović. knjiga Nagrađena knjiga poezije; Foto: Lj. M.

Na ovogodišnjem konkursu za Drainčevu nagradu pristiglo je 45 knjiga poezije, a žiri je najpre izabrao 10 naslova, a onda i uži izbor od tri knjige među kojima je izabrana i nagrađena poezija Gvozdenovića. Nagrađena knjiga objedinjuje lični doživljaj i kolektivno iskustvo i to se najbolje iskazuje i kroz naslov Disanje na pseće škrge, koji govori o tome da je život arena u kojoj se dešavaju surove i lepe stvari, a u sudaru jednog i drugog nastaje između ostalog i umetnička kreacija - rekao je Maksimović.

Dodaje da su „Drainčevi susreti“ manifestacija koja uvažava srpsku poeziju i srpske pisce ma gde oni živeli, pa je tako ovogodišnja nagrada završila srpskom piscu iz Temišvara. drainac Nagrada dodeljena kod Drainčeve biste na Hisaru kod Prokuplja; Foto: Grad Prokuplje

Malo je koji srpski pesnik lepše i uzbudljivije okarakterisao sebe od Rada Drainca „jesenji jablan slovenske sentimentalnosti“. Sanjar, zaljubljenik i vernik pod „Hipnosom“, bandit ili pesnik pod bistrim „nebom nad Cejlonom“, pesnik naših duša, zanesenjački nam je slao pesničke oporuke, a one su stizale i do Temišvara. Pesnici nemaju svojega jutra. Nije ga imao ni Drainac, zato nam je u Temišvaru od pesnika rasipnika zaiskrila vatra, da rasplamsa naše žudnje i održi veru u ljubav i sve što život znači - rekao je dobitnik pesničke nagarade „Drainac“ Slavomir Gvozdenović.

Gvozdenović je rođen 1953. godine u Temišvaru gde je i završio Srpsku gimnaziju. Studirao je na Filološkom fakultetu u Bukureštu, a doktorirao 2000. na poeziji Vaska Pope.

Radi se o istaknutom srpskom pesniku koji već četiri decenije stvara, živi i radi u dijspori, objavio je do sada 40 knjiga poezija, od čega devet u Srbiji, četiri na rumunskom i po jednu na poljskom, engleskom i mađarskom.


Ovogodišnji Drainčevi susreti se završavaju 1. septembra

Nizom kulturnih manifestacija do 1. septembra u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji održaće se Drainčevi susreti pesnika.

Već u utorak u Kuršumliji, Trbunju i Blacu održaće se "Dan poezije" gde će se predstaviti pesnici, učesnici Drainčevih susreta, među kojima je i dobitnik prestrižne nagrade.

Pesnički karavan se 30. avgusta seli u Prokuplje, gde se održava tribina “Književni život južne Srbije nekad i sad”.

Dan kasnije u spomen sobi Drainca u Prokuplju planirano je prikazivanje dokumentarnog filma o srpskoj književnosti povodom 80 godina smrti Rada Drainca.

Drainčevi susreti se završavaju 1. septembra muzičko-scenskim nastupom, planirano je i veče topličke poezije i dodela nagrade za najbolju knjigu topličkog pisca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: