Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 30. 1. 2023.

| Kultura

Srpsko kolo i "Palilulsko veče" na flauti i klaviru na koncertima u Nišu i Beogradu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
andjela bratic, foto privatna arhiva
Jedna od najboljih srpskih flautistkinja; foto: privatna arhiva

Dela domaćih kompozitora Vladimira Tošića, Ivana Jevtića, Anta Grgina, Aleksandra Vujića i Bratislava Zlatkovića na koncertima u Nišu i Beogradu izvešće flautistikinja Anđela Bratić i pijanista Nikola Cvetković. U utorak, 31. janaura od 19 sati u sali Muzičke škole u Nišu je prvi koncert, a ulaz je slobodan.

Na programu su Arkus za flautu i klavir Vladimira Tošića, Mala priča za flautu i klavir Anta Grgina, Srpsko kolo za flautu i klavir Aleksandra Vujića, Koncert broj 2 za flautu i klavir Ivana Jevtića, kao i Palilulsko veče za flautu i klavir Bratislava Zlatkovića.

Koncert je pod pokroviteljstvom Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a, a isti program će biti i u Beogradu, 2. februara u Legatu Josipa Slavenskog.

Ulaz na koncerte je slobodan.

IMG_0314 Anđela Bratić, dobitnica brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu; foto: privatna arhiva Jedna od najznačajnijih srpskih flautistkinja, dobitnica brojnih nagrada u Srbiji i inostranstvu i jedna od najboljih studenata Univerziteta "Johanes Gutenberg" i redovna profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu Anđela Bratić diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirala na Univerzitetu "Johannes Gutenberg" u Majncu.

Dobitnica je više republičkih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju prva nagrada na Internacionalnom festivalu u Fivicanu (Italija), "Music world" u kategoriji solo flauta i prva nagrada na istom takmičenju u kategoriji instrumentalna dua 2003. godine

Kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom Ho Ši Mina (Vijetnam), Simfonijskim orkestrom RTS-a, Banjalučkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom "Simfonieta Sofia", Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom „Simfonieta Vidin“, Kamernim orkestrom iz Praga, Kamernim orkestrom „Simfonieta di Udine“, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Končertante“ FU u Nišu, Akademskim orkestrom SKC-a Univerziteta u Nišu, Kamernim orkestrom „Imperio“, Kamernim orkestrom „Nova muzika“, Kamernim orkestrom „Amoroso“, pod vođstvom uglednih dirigenata. Učestvovala je na značajnim festivalima u zemlji – Gitar art, NIMUS, Mokranjčevi dani, Tisin Cvet, Konstantinus, kao i Barski ljetopis, Dani muzike, Espresivo, Međunarodni festival Kamerne muzike u Crnoj Gori, Spektrum i Imago u Sloveniji i Sarajevska zima u Sarajevu. Održala je samostalne koncerte širom Evrope, u Aziji i Americi, a sa velikim uspehom, 2013. godine, predstavila se publici u Vašingtonu, resitalom u Kenedi centru.

Nikola u boji foto Pijanista Nikola Cvetković; foto: privatna arhiva Nikola Cvetković je 33-godišnji pijanista koji je završio srednju Muzičku školu u Nišu, a 2013. diplomirao na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Aleksandra Serdara, gde završava i master studije.

Tokom studija učestvovao je na mnogim muzičkim takmičenjima širom zemlje, a nastupao je i kao solista i kao deo muzičkih sastava u mnogim zemljama uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Portugal, Rusiju, Kanadu, Katar, Ukrajinu i Letoniju. Od 2015. godine radi kao umetnički saradnik na Fakultetu Umetnosti u Nišu na Katedri za duvačke instrumente.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • N3manjic

    22:04 // 1. 2. 2023.

    Andy, evo ti je drugarica ! ;)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: