Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:23, 14. 7. 2018.

| Kultura

Srpsko pozorište - dečije predstave su "tezge", alternativna scena ugušena

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pozornica
Glumica je navela da "na mladima svet ostaje" i da njima treba dati šansu da nešto promene: foto: ilustracja/flickr - David Philips (D.A.P)

Na diskusiji o pozorišnom životu koja je održana u Nišu, glumica i osnivač "Dah teatra" Maja Mitić navela je da je alternativna pozorišna scena ugušena, a posebno je zabrinjava što su dečije predstave postale "tezge". Rediteljka iz Skoplja Nataša Poplavska je istakla da ipak ima pomaka, jer pozorište polako "izlazi na ulicu", ali su pare i dalje problem i malo se izdvaja za nezavisne predstave.

Jedna od učesnica debate o pozorištu u Srbiji i regionu Nišlijka Maja Mitić, koja je inače i umetnička direktorka Nišvil džez teatarskog festivala, istakla je da je problem celog sveta “šoping-mol kultura”. Ona danas preovladava nad kulturom teatra, opere, baleta, knjige, čitanja poezije, razgovora na temu, dodaje, te se sa tim suočava i pozorište.

Za razliku od devedesetih kada je Mitićeva počela svoju profesionalnu karijeru, kaže da je sada sve "zagušeno i ugušeno".

Dodatno je zabrinjava dečija scena, jer su predstave za decu postale ono što glumci zovu "tezge".

Dečije predstave treba da su ozbiljna produkcija, one traže ozbiljna finansijska sredstva da bi bile maštovite. Opet mi je jasno da je finansijska situacija takva kakva je, ali zato mislim da treba mladim ljudima koji su alternativni dati prostor, jer će oni ekonomičnije smišljati kako da se izvede predstava - napominje Mitićeva.

Kaže da poslednjih godina teatar postaje mesto za izlazak, ali i da na srpskoj sceni ima kvalitetnih predstava. Njen recept za uspeh su, kaže, školovani mladi glumci i reditelji, kojih je sve više i kojima treba dati šansu.

Zaista je moj utisak da ako nešto ne promenimo u tom smislu da mlade ljude koji još ne mogu da budu zaposleni, ako im ne damo mogućnost da rade neke projekte koji su vaninstitucionalni, mi ćemo ugušiti instituciju - pojašnjava Mitićeva.


Nema novca za kreiranje kvalitetnih predstava

Rediteljka iz Skoplja Nataša Poplavska pak kaže da se situacija poslednjih godina popravlja, jer se promenio način pozorišnog izražaja u kome se mešaju i prepliću žanrovi i stvaraju novi tip pozorišta.

Dobro je i što pozorište počinje da izlazi iz svojih ramova, kako kaže, ali i dalje vuče one svoje korene, pa predstave mogu da se izvode svuda.

Može biti i na ulici i na sceni i u kuhinji i u restoranu, kafiću, tako da čini mi se da je baš ta široka paleta pozorišta raširila svoja krila još više danas - navodi Poplavska.

Teatar je uvek bio elitna umetnost i to je i danas, dodaje, a i dalje ga muče finansisjki problemi, jer treba dosta novca za kreiranje kvalitetnih predstava. U našem regionu je jako teško pronaći novac za nezavisan projekat, ističe Poplavska, a jedan od razloga je što ne postoje kulturne fondacije, koje bi trebalo da pomognu da nezavisna scena opstane.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: