Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 16. 5. 2011.

| Kultura

"Starinska bašta" Radoslava Šušulića

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Radoslav Šušulić i mr Luka Krstić

LESKOVAC – Radoslav Rade Šušulić svojim pesničkim zbirkama, načinom pevanja, žvotom i radom uspeo da se nametne kao najoriginalni stvaralac na jugu Srbije, kazao je mr Luka Krstić, dugogodišnji profesor Vlasotinačke gimnazije i Visoke škole za vaspitače u Pirotu na promociji stvaralaštva ovog novinara i poete.

Prema oceni mr Krstića, Šušulićeva najnovija pesnička zbirka “Starinska bašta” novim, svežim metaforama i načinom pevanja najbolje odslikava dubinu bola, ali i ljubavi koji prati pesničkov život.

O pesničkoj zbirci “Starinska bašta”, u izdanju Narodne biblioteke “Desanka Maksimović” iz Vlastoinca i samog autora, govorio je direktor Srba Takić, koji je i uredio tu knjigu.

- Gotovo svi pesnici misle, a mnogi vole da kažu kako su najbolji, čak i onda kada to nije tako, ali za Radoslava Šušulića se može zasigurno da izrekne ocena da pripada samom vrhu pesništva našega grada – ocenio je Takić, inače i sam pesnik.

U pesničkoj zbirci u rubrici, umesto pogovora, Šušulić piše: “Očajanje je poraz pobede; to je kada se utopljenik vadi iz poplavljene vode, pa se onda prepusti sanjarenju gubeći tada i ono malo preostale slobode”.

Pogovor druge zbirke, “Molitva koja plače”, još je kraći i originalniji: O pesmama/ koje pratite/ Nisam znao ništa/ Pokrivene su bile/ Ispod svetlog nalazišta.

- Pišem i dok sanjam i kada se nenadano probudim u “pola noći”, po sećanju beležim stihove, trudeći se da budem koliko je moguće u dosluhu sa samim sobom – rekao je Radoslav Šušulić.

Šušulić je rođen u Vlasotincu 1938. godine, studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu i gotovo ceo radni vek proveo je kao novinar Radio Leskovca, a do sada je objavio zbirke pesama “Nišan na lobanj”, “Zimsko mirovanje”, “Molitva koja plače” i “Starinska bašta”.

Pesnik i novinar Radoslav Šušulić zastupljen je u antologijama pesnika leskovačkog kraja i u zbirci zavičajnih pesnika Vlasotinca, gde provodi penzionerske dane. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: