Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 26. 6. 2023.

| Kultura

Stefan Milenković: Cilj - da klasična muzika bude sastavni deo života mnogima [video]

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti

Nekoliko sati pre koncerta na Letnjoj pozornici u Nišu, gde je svirao posle 12 godina, jedan od najboljih svetskih violinista Stefan Milenković pričao je o dosadašnjoj karijeri, planovima, mladim muzičkim nadama i svom cilju - da klasična muzika bude sastavni deo života što većeg broja ljudi.

Stefan MIlenković (2) Milenković o svemu po malo; foto: Danilo Vlaisavljević U petak uveče niškom Tvrđavom čule su se note Verdija, Bramsa, Dvoržaka, Smetane i drugih velikih kompozitora, a "predvodio" ih je nekada "čudo od deteta", sada virtuoz na violini. U Niš je stigao 14 sati pre koncerta, a imao je vremena da malo popriča sa novinarima na konferenciji na kojoj je najavljen koncert povodom 70. rođendana Niškog simfonijskog orkestra.

O niškoj publici je rekao da je "srdačna i topla", a da je "ambijent na Tvrđavi fantastičan", a o izazovima u klasičnoj muzici:

Klasična muzika je uvek izazovna jer stremimo savršenstvu koje je možda nemoguće dostići. Uvek ima nešto što nismo svirali i uvek postoji izazov da na što savršeniji način postanemo muzika koju sviramo. To ljudi prepoznaju. Moj najveći cilji i izazov je da klasična muzika bude predstavljena na što bolji način, što širem krugu publike, da se upoznaju, budu u kontaktu sa njom i da klasična muzika bude sastavni deo života što većem broju ljudi. To je moj cilj - rekao je Milenković.

stefan milenkovic, foto ljubica jocic Stefan Milenković pred niški koncert; foto: Ljubica Jocić Sa dr Neletom Karajlićem pokazao je kroz projekat Rock el classic da se klasična muzika i rok lepo slažu, a kaže da uvek postoji mogućnost da napravi nešto novo.

Prilično sam znatiželjan i moguć je projekat koji je iskorak iz klasike. To je deo misije, da se popularizuje klasična muzika, a da se ne gubi integritet - dodaje Milenković.

Na pitanje "kako popularisati klasičnu muziku?", odgovorio je:

Ne samo da govorimo kako je divno slušati klasičnu muziku, već kroz lični primer, ličnost, komunikaciju sa publikom, krativno programiranje i neki projekat koji je neklasičan - kazao je Milenković.

O turneji koja ga čeka u Sjedinjenim Američkim Državama gde je živeo 22 godine, koji su mu trenuci obeležili karijeru, koliko sati dnevno posveti vežbanju violine, Violinskom institutu gde će raditi sa mladim muzičkim nadama koji su mu, uz familiju, najvažnije osobe na svetu, pogledajte u videu na početku teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: