Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:27, 11. 7. 2011.

| Kultura

Stenli Džordan na Nišvilu

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
Stenli Džordan
Stenli Džordan

NIŠ - Trio američkog čarobnjaka na gitari Stanlija Džordana nastupuiće kao jedan od headlinera na Nišville jazz festivalu 2011, saopštili su organizatori.

Posle perioda zatišja, Stanli Džordan se odličnim albumima i koncertnim DVD-om iz Pariza poslednjih godina vraća na velika vrata svetske jazz scene, a na Nišvillu će sa sa svojim triom nastupiti u petak 12. avgusta.

Svojom “klavirskom”  tehnikom sviranja gitare, sa obe ruke na vratu gitare, Džordan je sredinom osamdesetih godina napravio pravu revoluciju na muzičkoj sceni. Takozvanu tapping tehniku koristilu su neki gitaristi i pre njega, ali je on prvi koji je na gitari koristeći svih deset prstiju uspeo da stvori neverovatno kompleksne polifone linije. 

Jedno od objašnjenja je možda i to što je još sa pet godina počeo da svira klavir, a gitaru tek kasnije – kao jedanaestogodišnjak.

Legenda kaže da su jednog letnjeg prepodneva, u prvoj polovini 80-ih, čuvenog Franka Zapu koji se šetao Greenenwich Villageom privukli tonovi uličnog gitarskog dueta koji su dolazili iza ugla. Kada se probio kroz krug ljudi oko svirača umesto dvojice svirao je samo jedan gitarist, uključen u akumulatorsko pojačalo. Priča o geniju s pločnika brzo se širila, i uskoro je Stanlija na njegovom uglu obišao kompletan njujorški muzički krem: Majke Stern, Kevin Eubanks, James Blood Ulmer, a iskusni lovac na talente Art Blakey, otvoreno mu je priznao je stvoren za nešto veliko.

Stanley Jordan - Autumn Leaves

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: