Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:20, 10. 4. 2010.

| Kultura

Stiv Heket dolazi na Nišville

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
Stiv Heket

Steve Hackett, čuveni gitarista legendarnog britanskog benda "Genesis" u njenoj najboljoj fazi, nastupiće na ovogodišnjem Nišville festivalu sa poznatim madjarskim world/fusion jazz bendom "Djabe".

Uz Pitera Gebrijela, Heket je najzaslužniji za formiranje autentičog zvuka grupe Genesis sa kojim je snimio 7 studijskih i 3 live albuma. Svoj prvi solo album "Voyage of the Acolyte" objavio je još1975. godine.

Posle napuštanja Genesis snimio je svoj drugi solo album "Please Don't Touch", na kome gostuju različiti pevač, izmedju ostalih i Randy Crawford, a i sam Heket preuzima deo vokalnih deonica. Početkom osamdesetih on se polako udaljava od progresiv zvuka, po kome je do tada bio prepoznatljiv, pravi blagi zaokret ka pop zvuku i sve više se okreće klasičnoj gitari. Negova saradnja sa Stiv Hovom iz grupe "Yes" rezultirala je 1986. stvaranjem supergrupe GTR. Bez obzira na kratko trajanje ove grupe, njihov istoimeni album je dostigao veliku popularnost u SAD.

Devedesetih godina ponovo se okreće izvodjenju repertoara iz Genesis faze, a 1996. godine i snima album pod naslovom Genesis Revisited. Genesis se tada ponovo okupljaju u cilju izdavanja box-seta Genesis Archive 1967-75, za koji Heket ponovo snima neke gitarske linije sa njihovih albuma iz sedamdesetih godina.

Krajem 2009. godine izlazi njegov album "Out of the Tunnel's Mouth" koji, zajedno sa izdanjem Wild Orchids (2006), baca novo svetlo na njegove progresiv rock korene.

"Djabe" je najpoznatiji mađarski jazz/world fusion bend, koji već više od 2 godine aktivno nastupa i snima sa Stiv Heketom. Osnivač benda je Attila Egerházi (gitara) a glavi autor je Tamás Barabas, najvirtuozniji madjarski basista. Za njihovu autentičnu kombinaciju džeza i mađarske narodne muzike zaslužan je takodje i violinista Ferenc Kovacs. Grupa Djabe je saradjivala sa mnogim svetski poznatim muzičarima. Izmedju ostalih tu su saksofonista Ben Castle (The Brand New Havies, Sting, Jamie Cullumn…) koji je sa Djabe snimio 4 studijska i 3 live albuma, saksofonista John Nugent (Ella Fitzgerald, Tony Bennett, Carla Blay) koji je učestvovao u snimanju albuma Take On, kao i Malik Mansurov, koji na istom albumu svira tar (stari Persijski instrument).

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: