Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 10. 8. 2019.

| Kultura

Stjepko Gut: "Nišvil" je mnogo više od onoga što publika vidi

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti

Niški džez festival ima najviše radionica, ali se to ne vidi na velikim posterima, pa publika i ne zna koliko festival znači mladim muzičarima, kaže čuveni džez trubač Stjepko Gut. Priseća se da je i on sa džem sešna otišao u svet.

Zato je i pre šest godina stao uz Nišvil, i obratio se tadašnjem ministru kulture Ivanu Tasovcu, kada je ukinuto finansiranje festivala iz budžeta Republike. Opet bi to učinio, dodaje, jer misli da je festival ima ono što je važno.

Nišvil ima najveći broj radionica u sklopu fesivala, maltene svi veliki muzičari održe makar sat jedan, razgovaraju, daju neke svoje koncepte. To je nešto što je malo u senci, ne stoji na plakatu velikim slovima, ali je to izuzetno važno i to Nišvil ima. Ima mnogo velikih imena, prelaznih muzika, ima svega, jedan veliki festival, najveći festival u Srbiji i smatram da dosta pomaže kulturu - kaže Gut.

Umetnik koji je 2013. dobio nagradu Nišvila za životno delo, kaže kako je i organizatorima beogradskog festivala ukazivao na to koliko su sešni važni za mlade muzičare, i da je i sam tako prepoznat kao talenat.

Aleksandar Živković je prvi dovodio džez muzičare u Jugoslaviju i započeo džem sešne u okviru festivala koji se tada zvao Nju port u Beogradu u okrugloj sali Doma omladine, i ja sam odatle otišao u svet. Lajonel Hepton me je odatle povukao u svet, a kada sam video da nemaju džem sešne, rekao sam im to, ali sam stavljen na crnu listu - dodaje Gut.

Smatra da gradske i državne institucije treba da stanu uz džez i predlaže koncept klubova koji bi imali redovan muzički program, a čiji bi se rad finansirao iz budžeta.

Ceo intervju sa čuvenim muzičarom pogledajte u emisiji "15 minuta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • T. P

    20:28 // 10. 8. 2019.

    Bravo za Nislije i NISVILL!

  • Miroljub Sam...

    20:12 // 10. 8. 2019.

    Istinski Majstor džeza, za gospodsku frazu u improvizaciji na džez temu (jer 'zna' šta hoće da kaže i ume to da izvede) itd. Skroman čovek, dostojanstven i dobronameran umetnik koji je pomogao svakome kome je mogao. Dok drugi o džezu pričaju "Ja.., pa, Ja..." Stjepko kaže: Mi govorimo jezikom džeza, pre svega onima koji ga razumeju, itd. Hvala za sve lepo što smo dobili od Majstora. Hoćemo još!!

  • slavko

    18:35 // 10. 8. 2019.

    Ja bih rekao da je i jedino sto vredi u ovom gradu,sto je odolelo svemu sto se Nisu desilo poslednjih 20godina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: