Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 10. 5. 2021.

| Kultura

Strip serijal "Vekovnici" objavljen i u Grčkoj

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Strip serijal objavljen u još jednoj zemlji Balkana; foto: Marko Stojanović;

Nakon objavljivanja u Srbiji, Rumuniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, strip album "Vekovnici" koji je napisao Marko Stojanović, predavač u leskovačkoj školi stripa "Nikola Mladenović Kokan", a crtao učenik ove škole Marko Nikolić, krajem aprila objavljen je i u Grčkoj.

Predgovor grčkom izdanju albuma "Džema Pres" koji je jedan od najvećih izdavača u Grčkoj, napisao je poznati američki strip scenarista Denis Kirkbrajd, a probijanjem i na grčko tržište "Vekovnici" su još jednom pokazali da su jedinstven strip, ne samo u Srbiji, već i na prostoru Balkana.

Na strip-serijalu Vekovnici je radilo preko 200 autora sa prostora čitvog Balkana, pa nije čudo zašto su objavljeni u skoro svim zemljama regiona. Imam utisak da ovaj serijal postaje balkanski i u pogledu ne samo onih koji ga stvaraju, nego i onih koji su u prilici da u stvorenom uživaju. Pored mene i Marka Nikolića, na izradi serijala radili su i Dejan Nenadov i Aljoša Tomić. "Vekovnici" su verovatno najizlaganiji strip-serijal - rekao je Marko Stojanović.

Predavač u Leskovačkoj školi stripa dodaje da je, sem regionalnog, ovaj serijal dobio i najveće globalno priznanje, pošto ga je vodeći svetski ekspert za strip Pol Gravet uvrstio u svoju listu najboljih stripova na svetu za 2020. godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: