Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:03, 8. 8. 2022.

| Kultura

“Striporama” ponovo u Nišu, dolaze neki od najcenjenijih domaćih i stranih autora

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Striporama
Od 11. do 14. avgusta u Tvrđavi; foto: Nišvil

Neki od najpoznatijih crtača stripa i ilustracije iz regiona i Evrope biće gosti Međunarodnog festivala stripa i popularne kulture Striporama, koji se sedmi put održava tokom Nišvila, u “Zelenom strip ateljeu” u niškoj Tvrđavi, od 11. do 14. avgusta. Tema radova biće Niš, a posetioci će moći da se druže sa njima, dobiju crtež i posvetu.

Fesival organizuje striparnica “Južni Darkwood”, pod pokroviteljstvom Nišvila, a organizatori najavljuju i strip berzu. Ističu da će autori izložiti stripove specijalno rađene za tu priliku.

Striporama Posetioci će moći da se druže sa autorima, da dobiju crtež i posvetu; foto: NišvilBiće održane i dve izložbe posvećene stripu - “Ona se budi”, koju je priredila Jana Adamović zajedno sa Francuskim institutom, kao i “YU strip - 45 godina kasnije”, čiji je priređivač Zlatibor Stanković.

Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka iz Beograda, koja je sarađivala sa izdavačima kao što su Editions Delcourt iz Francuske i Dark Horse iz Amerike. Njeni radovi objavljeni su i u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj.

Prvi put u Srbiju dolazi Karlo Ambrozini, jedan od najcenjenijih italijanskih strip autora, koji je u ekipi autora serijala Dilan Dog još od 80-tih godina - u početku kao crtač, a onda i kao scenarista.

Kompletan je autor serijala Napoleon i Jan Diks, urađenih za italijanskog strip giganta, kuću Sergio Bonelli Editore. 2004. Napoleon je dobio nagradu strip časopisa Fumo Di China za najbolji serijal, a Ambrozini za najboljeg autora - kažu organizatori.

Doći će i bugarski strip crtač mlađe generacije Todor Hristov, kao autor zvanične strip adaptacije Netflix-ovog hita Stranger Things.

Iz Zagreba stižu Robert Bob Solanović i Fran Strukan, koji su prisutni i na regionalnoj, i na američkoj strip sceni. Solanović je crtač avantura popularne herione Nensi Dru za kuću Dynamite Entertainment, dok je Strukan crtački potpisao naslove o dve popularne stripske heroine, Crvenoj Sonji i Elviri.

Gost Striporame je i Saša Jovanović. Organizatori ističu da je dobar deo života proveo u Nišu, a zatim je otišao u Holandiju.

Tamo je njegovo ime i počelo da se vezuje za kvalitetne strip projekte. Najpre grafički roman Zec, a zatim i Trkač 1, dobili su pohvale od svih relevantnih strip kritičara na jakom strip tržištu kakvo je Holandsko. Prvi od dva pomenuta grafička romana dobio je nedavno i srpsko izdanje, a uskoro će se to dogoditi i sa drugim - navode organizatori.

Jedan od cenjenijih strip crtača u Hrvatskoj, ali i čitavoj Evropi i Americi Igor Kordej, takođe će biti gost u Nišu. Crtao je za američke izdavače Marvel, Dark Horse i DC.

Originali njegovih ilustracija i stripova nalaze se u kolekcijama širom sveta, od Vašingtonske kongresne biblioteke do kancelarije Džordža Lukasa. Bio je nominovan za prestižne nagrade: najboljeg strip crtača- nagradu Eisner (SAD) i nagradu Kurtzman (Kanada) - piše u saopštenju.

Učestvovaće i Igor Krstić, koji se bavi i slikarstvom, ilustracijom i karikaturom. Dobitnik je najprestižnijeg domaćeg priznanja iz oblasti kratke strip forme, Gran prija Međunarodnog salona stripa, kao i nagrade ULUPUDS-­a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu. Poznat je i po ilustrovanju knjige Usnuli zmajevi.

Posetioci će moći da vide i radove Ivice Stevanovića, koji ima pseudonim Edge Art. Takođe je dobitnih brojnih nagrada, koautor je Ljubaznih leševa, prvog srpskog grafičkog romana, a sarađivao je sa nekoliko američkih izdavača.

Neke od knjiga koje je ilustrovao su Bukvar, Carevo novo odelo, Daj mi krila jedan krug i Jezik, jezik e pa šta je.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gago

    17:42 // 8. 8. 2022.

    Bolja postava nego u muzickom programu

  • Rogi Inglewood

    15:33 // 8. 8. 2022.

    Pa bravo! Samo ova najava zvuci sjajno! Jedvacekanje, sto bi rekli mladi ;)

  • Modesti

    11:11 // 8. 8. 2022.

    Sjajno, ja i moja porodica posecujemo svake godine!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: