Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:20, 14. 7. 2017.

| Kultura

“Striporama” posvećena godišnjici izlaska “Dilana Doga” na srpsko tržište

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Strip "Dilan Dog" se pre 30 godina pojavio u Srbiji
Strip "Dilan Dog" se pre 30 godina pojavio u Srbiji; foto: JV

Gost niškog festivala stripa, ilustracije i pop kulture “Striporama”, koji se održava kada i “Nišvil”, od 10. do 13. avgusta u Tvrđavi, biće glavni urednik izdanja “Dilana Doga” Roberto Rekjoni. Niš će tada posetiti i urednici srpskog izdanja Marko Šelić Marčelo i Dušan Mladenović, kao i predstavnici najuticajnije škole stripa - američke, francuske, italijanske i japanske.

Ovogodišnji strip festival je, kažu organizatori, posvećen obeležavanju 30. godišnjice od izlaska prvog broja stripa “Dilan Dog” u Srbiji.

Tom prilikom će jedan od gostiju biti i Roberto Rekjoni, ali i urednici srpskog izdanja iz izdavačke kuće “Veseli četvrtak”, dodaju, koja će za ovu priliku objaviti knjigu posvećenu Dilanu Dogu.

Gosti će biti i Enis Čišić iz Sarajeva koji je sarađivao sa kućom "Marvel", ilustratorska legenda "Politikinog Zabavnika" Boban Savić Geto, kao i domaće mlade crtačke snage - Velibor Stanojević (Well-Bee), Jelena Đorđević i Jana Adamović - navode organizatori.

Na spisku gostiju je, kažu, i zvezda italijanskog stripa - crtač Dilana Doga i koautor strip serijala “Siročad” Emiliano Mamukari.

Na festivalu će biti i uzdanica francuskog strip giganta Delcourt Bojan Vukić, jedan od najcenjenjih i najangažovanijih evropskih strip crtača u ovom trenutku Igor Kordej i talenti bugarske strip scene Todor Hristov i Diana Naneva - dodaju organizatori.

I ove godine će biti organizovana Škola stripa za najmlađe, a posetioci će moći da vide i berzu strip izdanja.

Organizatori kažu da im je želja da se, u društvu renomiranih gostiju, fanovima strip kulture i potencijalnim umetnicima, približi svet stripa i ilustracije.

"Striporama" je kombinacija neposrednog kontakta fanova sa omiljenim autorima (potpisivanje portfolija festivala, javni intervjui, izložbe), i umetnika sa njihovim poznatijim kolegama (tribine, radionice, predavanja) - pojašnjavaju organizatori.

Festival stripa koji se održava 3. godinu zaredom u okviru niškog džez festivala, organizuju “Nišvil” festival i striparnice “Južni Darkvud”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: