Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 29. 6. 2019.

| Kultura

Stripovi iz celog sveta na Smotri u Leskovcu

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti

Balkanska smotra mladih strip autora održava se u Leskovcu od 28. do 30. juna, Izvor: YouTube - Južne vesti

Otvaranjem izložbe posvećene izradi francuskog stripa počela je Balkanska smotra mladih strip autora koja se u Leskovcu održava 21 godinu. Najstariji festival stripa na prostoru bivše Jugoslavije ugostiće autore iz celog sveta, a publika će moći da vidi njihovo stvaralaštvo i učestvuje u različitim predavanjima i radionicama.

Izložbu Ukršteni: Iza kulisa izrade francuskog albuma otvorio je belgijski ambasador Kun Adam koji je rekao da je ponosan što će deo belgijskog stvaralaštva moći da vidi publika u Leskovcu. kun adam ambasador beg Deo smotre posvećen belgijskom stvaralaštvu, foto: Bojana Antić

Žao mi je što neću biti tu sutra kada će biti otvorene izložbe posvećene belgijskom stvarlaštvu, ali mi je drago što ćete moći da vidite deo naše kulture. Lepo je vratiti se u Leskovac, grad koji u poslednje vreme bliže razvija svoje kulturne odnose sa Belgijom - rekao je Kun.

Oni koji su bili na otvaranju kažu da im je drago što ova Smotra živi jer za par dana, koliko obično traje, mogu mnogo da nauče o stripu. balkanska smotra mladih strip autora 2019 Smotra okupila autora iz celog sveta, foto: Bojana Antić

Ima različitih radionica, može se naučiti kako o stripu, tako i o crtanju. Uz to uvek bude nekoliko izložbi na kojima možemo videti rad drugih autora. Ovo je nešto lepo što Leskovac ima i treba da čuva ovaj festival - kaže jedna Leskovčanka.

Leskovac će narednih dana ugostiti ljude iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Balkanska smotra mladih strip autora održava se od 28. do 30. juna, a organizuje je Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan".


Nagrade za najbolje autore

Internacionalna nagrada "Miodrag Veličković Mivel" koja se na festivalu dodeljuje za satirični strip, ove godine pripala je makedonskom autoru Igoru Stevkovskom.

Nagradu za doprinos srpskom stripu "Nikola Mitrović Kokan" dobili su Brana Nikolić, autor iz Valjeva i novosadski strip-autor Jovan Gvero. balkanska smotra mladih strip autora 2019 Nagrađeni najbolji autori, foto: Bojana Antić

Ove godine uvedena je i nagrada "Prijatelj stripa" koja se dodeljuje osobi koja nije iz sveta stripa, ali pomaže i afrimiše rad devete umetnosti, a dobitnik je pesnik Miloš Petković iz Zaječara, organizator brojnih strip dešavanja u nekoliko srpskih gradova i urednik nekoliko strip-izdanja.

Pored ovih, Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" nagradila je i najbolje mlade strip-autore Milicu Hadži-Jovančić, Anastasiju Vidanović i Ivonu Nedić, a specijalnu nagradu dobili su Marko MIaldinović i Margareta Gašić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Deksa

    07:32 // 4. 7. 2019.

    Klasična zavidljiva zamena teza u komentarima. Jeftina reciklaža je strip festival kakav dokazano ne postoji nigde sem u Leskovcu, jedini srpski scenarista koji radi za Francuske izdavače nije originalan (pošto su Francuzi, jelte, glupi, pa ih je lako nasamariti i uvaliti im nešto prežvakano) a koncept je prepisan od festivala koji je nastao šest godina nakon leskovačkog. Nije nego.

  • Zoran Stefanovic

    22:42 // 1. 7. 2019.

    Kao i sve drugo kada je Leskovac u pitanju i ovo je jeftina reciklaža. Ali besmisleno je tražiti išta originalno kod Marka Stojanovića.

  • Peka

    15:13 // 1. 7. 2019.

    Sve je ovo lepo, ali nije bilo zgoreg istaci da je koncept manifestacije preuzet od Vlade Vesovica i Zorana Stefanovica iz Beograda. Samo primecujem...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: