Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 18. 2. 2021.

| Kultura

Stripovi leskovačke škole ponovo na top listi najboljih u 2020. godini

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Foto: Škola stripa
Na serijalu Vekovnici koji izlazi od 2007. godine radilo je preko 200 autora; foto: Škola stripa

Serijali Vekovnici i Život i smrt koje je napisao predavač u Školi stripa Marko Stojanović, a nacrtali njegovi učenici, uvršteni su u poznatoj knjizi Pola Graveta 1001 strip koji morate pročitati u životu u kojoj se nalaze najbolji stripovi koji su objavljeni tokom 2020. godine. Ovo je rekordni, šesti put da se strip Vekovnici našao na listi najboljih stripova.

Vekovnici su u Srbiji bili na izložbama u Varvarinu i Trsteniku, a strip je mogla da pročita i publika u regionu, jer je objavljen u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Rumuniji. Inače, reč je o prvom rimejku albuma u istoriji srpskog stripa.

Pored autora Marka Stankovića koji je napisao stripove, crtači su bili njegovi učenici Marko Nikolić, Denis Dupanović, Dejan Nenadov, Vladimir Aleksić, Tihomir Čelanović, Dan Ianoš i Radomir Izgarević.

Kažu da je uspeh teško postići, kao i da ga je još teže ponoviti, a da je najteže trajati. Eto, mi uporno pokušavamo ono najteže i raduje me da smo šesti put to uspeli. Još veće zadovoljstvo dolazi odatle što su kao deo svetske strip elite i moji učenici. Teško da postoji veća čast za bilo kog učitelja od toga da takav autoritet kao što je Pol Gravet kaže da su njegovi učenici stasali u strip-crtače prvog reda - rekao je Stanković.

Na serijalu Vekovnici koji izlazi od 2007. godine radilo je preko 200 autora sa prostora Balkana, ali i Rusije, Nemačke, Turske, Slovačke i Brazila.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: