Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 14. 7. 2023.

| Kultura

Studentski festival folklora počinje u Nišu, nastupiće ansambli iz Južne Amerike i Evrope

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
folklor
Defileom od 19 sati u nedelju počeće festival folklora u Nišu; foto: JV

Međunarodni festival folklora koji će 16. put biti održan u Nišu od nedelje, 16. jula do četvrtka, 20. jula na "Letnjoj pozornici" u Tvrđavi, okupiće studente i članove folklornih ansambala iz 8 zemalja Evrope i sveta. Organizatori najavljuju i koreodramu o 700 godina manastira Gračanice, ali i naučne skupove o očuvanju kulturne baštine.

Festival će početi defileom učesnika Obrenovićevom ulicom u nedelju od 19 sati, dok će svečano biti otvoren na Letnjoj pozornici u 20:30, kada će se folklorni ansambli iz Češke, Čilea, Grčke, Nemačke, Turske, Kolumbije i Srbije predstaviti niškoj publici, najavljuju iz Studentskog kulturnog centra, koji i organizuje festival.

U ponedeljak će u 21 sat, u okviru festivala biti održan koncert profesionalnog Ansambla “Venac”, koji će izvesti etno koreodramu koju su specijalno napravili povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanice. To je nešto relativno novo u Srbiji i nije mnogo gradova imalo prilike da vidi - rekli su iz SKC-a.

Pored koreodrame ansambla sa Kosova i Metohije u Nišu, u ponedeljak će, prema rečima organizatora, učesnici festivala nastupiti i u Vladičinom Hanu, Beloj Palanci i Sokobanji.

Sa gradovima u okruženju Niša ćemo u ponedeljak, utorak i sredu organizovati po 3 koncerta svake večeri, gde će ovi ansambli gostovati, a neki plan je da svakom gradu predstavimo po 3 različita ansambla dnevno. Praktično u okviru našeg festivala za 5 dana trajanja biće organizovano 12 koncerata, koji će počinjati u 20:30 svake večeri - rekli su organizatori.

U utorak, 18. jula u 12 sati u Univerzitetu u Nišu će biti organizovana tribina “Nacionalno kulturno nasleđe - obrazac komunikacije”, dok će od 20:30 u Ražnju nastupiti ansambli iz Kolumbije, Grčke, kao i KUD “Sava Jeremić”.

U Vladičinom Hanu predstaviće se sastavi iz Čilea, Nemačke, Češke i KUD “Branislav Nušić”, dok će u Beloj Palanci koncerte imati folkloraši iz Poljske, Turske i KUD “Remezijana”.

Smatramo da je zaštita kulturne baštine i kulturnog nasleđa bitna za svaku zemlju, zbog čega smo od prošle godine počeli da organizujemo i naučne skupove sa učesnicima festivala, kako bi nam ti učesnici ispričali kako su oni zaštitili svoju kulturnu baštinu, a istovremeno da i mi njima ispričamo kako se to radi kod nas. Razmena priča o folkloru i kulturnoj baštini je ono najbolje što ostaje posle festivala - rekli su iz SKC-a.

U sredu, pretposlednjeg dana festivala, u Knjaževcu će od 20:30 nastupiti Čileanci, Česi, Nemci i KUD “Kolo”, u Vladičinom Hanu Poljaci, Turci i KUD “Branislav Nušić”, dok će u Beloj Palanci imati prilike da vide nastupe Kolumbijaca, Grka i KUD “Remezijana”.

Poslednje festivalsko veče će početi defileom učesnika Obrenovićevom ulicom u 19 sati, dok će zajedničkim nastupom svih ansambala na Letnjoj pozornici u Tvrđavi od 20:30 festival biti završen.

Iz SKC-a napominju da će ulaz na festivalski prostor biti besplatan, kao i toda će na otvaranju i zatvaranju festivala prisustovati ljudi iz niškog Nurdora, kojima će posetioci moći da doniraju novac za unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: