Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 26. 7. 2010.

| Kultura

Stvaralaštvo dr Boškovića

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Doktor Dobrivoje Bošković (sa gitarom) na promociji u Vlasoitncu

U prelepom ambijentu vlasotinačkog Zavičajnog muzeja, u organizaciji Narodne biblioteke "Desanka Maksimović",  priređena je promocija književnog stvaralaštva dr Dobrivoja Boškovića, člana Udruženja književnika Srbije i člana Saveza kompozitora Srbije.

O njegovom radu nadahnuto su govorili Srbislav Takić, direktor Narodne biblioteke u Vlasotincu i Božidar Ilić, poznati leskovački novinar.

Bošković je rođen u Grdelici, nedaleko od Leskovca, 1936. godine. U Beogradu je završio Medicinski fakultet, a poslediplomske studije i specijalizaciju završava u Getingenu i Kelnu. Objavio je više stručnih radova na nemačkom jeziku, a autor je stručne knjige "Mucanje kao govorna mana" (Beograd 1979).
Kao vrhunski lekar-specijalista otorinolaringolog lečio je mnoge poznate operske pevače, s kojioma se družio, jer i sam odlično peva i svira više instrumenata, a bez svoje gitare nigde ne kreće na put, što je bio slučaj i na promociji, kada je, ne samo obimnim i vrlo uspelim književnim radom, nego pesmom i muzikom oduševio Vlasotinčane.

Dr Bošković, poliglota, koji tečno govori pet jezika (nemački engleski, ruski, španski, italijanski) autor je više poema, nekoliko drama iz srpske istorije, dva romana "Sagorele seni" (dva dela) i takođe obimnog romana "Valsottino imperija", u kome je opisao burnu, zanimljivu istoriju Vlasotinca.

-Teško je odgovoriti šta je prioritet moga rada, muzika ili književnost, ali sam poslednjih godina više vremena posvetio pisanju. Medjutim, tek nameravam da napišem svoje najbolje delo - kaže dr Bošković.


Doktor Dobrivoje Bošković poklonio je Narodnoj biblioteci "Desanka Maksimović" nekokliko primera svojih dela.

Srba Takić, direktor Narodne biblioteke, zahvalio se na poklonu i dr Boškoviću i zručio mu neka od izdanja ove kulturne ustanove.

Ova ustanova kulture stradala je pre nekoliko godina u katastrofalnom požaru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: