Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 9. 10. 2018.

| Kultura

Susreti domaćih i svetskih muzičara na "Naissus džez festivalu"

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Džez
Porodica čuvenog muzičara, kompozitora i profesora muzike Bate Anastasijevića ponovo pokreće festival koji se održavao do 1993; Ilustracija; Foto: Flick/Andrew Lorien

Na Internacionalni susret džez muzičara Naissus jazz fest koji se posle 25 godina održava u Nišu dolaze Big Bend RTS-a, španski St. Fusion band, Baptiste Herbin international quartet iz Francuske, Vesna Petković i Who Man Dog iz Austrije, domaći Schime Trio + One i Claus Raible trio iz Nemačke. Kako najavljuju iz Udruženja Jazz Club Naissus, festival će biti održan od 2. do 4. novembra u Narodnom pozorištu, a prateće aktivnosti biće u Sinagogi i kafiću Julijan Djupon.

Koncert koji će biti uvod u festival, prema najavama, biće održan 1. novembra u Aleksincu, u Centru za kulturu i umetnost.

Nakon koncerata u sali Narodnog pozorišta u Nišu, festival se seli u kafe bar Julijan Djupon, gde će svake večeri od 2. do 4. novembra od 23 sata nastupati i niške snage – domaći džez muzičari, Coffe shop band i Niški Jazztet. A na kraju će im se na Jam sessionu pridružiti i ostali učesnici festivala - navode organizatori.

Festival se organizuje pod sloganom "Jazz Euphoria!", a u okviru njega, osim što će ga svirati, muzičari će držati i predavanja o džezu.

U okviru Naissus jazz festa 3. i 4. novembra od 10 sati u Galeriji Sinagoga eminentni muzičari će održati i stručna predavanja pod nazivom "Kako i zašto zavoleti jazz..." u saradnji sa Centrom za doživotno učenje Fakulteta umetnosti iz Niša. Teme koje će obrađivati su "Jazz kao umetnički fenomen 20. veka" i "Improvizovana muzika u sistemu obrazovanja" - navode organizatori.

Kompletan program pogledajte na sajtu festivala.

Pojedinačne ulaznice za festival koštaju 700, dok je komplet 1.500 dinara. Osim na blagajni Pozorišta i u kafiću Julijan Djupon, prodaju se i u Trubi.


Istorijat Susreta džez muzičara

Priča o susretima džezera u Nišu počela je 1963. godine, kada je muzičar Bratislav Bata Anastasijević sa grupom džez entuzijasta osnovao Jazz club Naissus, a 1981. godine uz pomoć Instituta za istraživanje džeza iz Graca i zahvaljujući podršci beogradskih džez muzičara inicirao je festivalsku manifestaciju Internacionalni susret džez muzičara Naissus jazz.

Bez obzira na sve prepreke i iskušenja, Džez klub Naissus uspeo je da, uz stalni evidentni uspon, organizuje Festival 12 godina zaredom - navode iz Kluba Naissus.

Nakon smrti Bate Anastasijevića 1992. godine, dodaju, zbog nedostatka entuzijazma i pokretačkog duha među članovima, klub Naissus, Orkestar i Festival prestaju sa radom 1993. godine.

16. marta 2011, kako navode iz Kluba, uz podršku beogradskih džez muzičara i Udruženja Muzičara Džeza i Zabavne Muzike Srbije, porodica Anastasijević obnavlja Udruženje Jazz club Naissus Niš u nadi da će "džez kultura ponovo zaživeti u Nišu".

Inače, u NIšu već postoji prepoznatljiv džez festival - Nišvil. Svakog avgusta Tvrđava je "preplavljena" muzičarima, kao i posetiocima iz zemlje i inostranstva, a britanski Gardijan je ovaj festival svrstao u top 10 evropskih džez događaja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: