Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 30. 11. 2022.

| Kultura

Sve nagrade niškog sajma: najbolji izdavač "Prometej" iz Novog Sada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
DSC_2285
Žiri nagradio najbolje; foto: Jelena Mišić

Na 57. Niškom sajmu knjiga nagrada “Presad mudrosti” za kompletnu produkciju dodeljena je izdavačkoj kući “Prometej” iz Novog Sada. Nagrada za najvredniju ediciju pripala je “Retropremijeri” a za najbolje pojedinačno izdanje izabrana je monografija “Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba”.

Odlukom žirija “Prometej” je nagrađen za produkciju koja se izdvaja raznovrsnošću i poštovanjem svih aspekata - od odabira autora i tema do grafičkog i vizuelnog tretmana knjige.

Nagrada “Presad mudrosti” za najvredniju ediciju dodeljena je beogradskoj izdavačkoj kući “Geopolitika” za ediciju “Retropremijere” zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea, čije je prozno stvaralaštvo, kako kažu iz žirija, ostalo u senci naučnog kojim je stekao svetsku slavu.

Za najbolje pojedinačno izdanje nadrađenja je beogradska kuća “HERAedu” za monografiju “Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba” grupe autora.

Eminentni stučnjaci iz različitih oblasti pregledno i jasno rekonstruišu kako je tekao život žene na ovim prostorima - od neolita do današnjih dana - navode iz žirija.

DSC_2301 "Prometej" najbolje izdavaštvo; foto: Jelena Mišić Nagradu “Inicijal” za autorski doprinos umetnosti ili nauci dodeljena je za knjigu “Srpski srednjovekovni grobovi” autora Nikole Giljena, a knjiga “Easy riders, raging bulls - Kako je rokenrol generacija spasla Holivud” autora Pitera Biskinda dobila je nagradu “Inicijal” za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu.

Žiri je nagradu “Inicijal” koja spaja sadašnjost i budućnost dodelila “Geopolitici” za antologiju “Budući klasici - Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka” u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića.

Ovaj izbor priča najavljuje buduće klasike - kažu iz žirija.

Ovogodišnji žiri su činili Dejan Ognjanović, Aleksandra Gojković i Dalibor Popović Pop.


Nagrade za najbolji estetski, tehnološki i intermedijalni tretman

Nagrada “Otisak” za estetski tretman knjige dodeljena je Kreativnom centru iz Beograda kao izdavaču koji, prema rečima žirija, neguje čistu likovnost u svojim izdanjima.

Publikacija koja se ove godine izdvaja je “Stripoterapija” autorke Ane Petrović koja je obogaćena crtežima same autorke - stoji u odluci.

Za tehnološki tretman nagrađeno je “Vulkan izdavaštvo” iz Beograda za izdanje “Priče za laku noć za male buntovnice 2” Elene Favili i Frančeske Kavalo, a nagradu “Otisak” za intermedijalni tretman knjige pripala je izdavačkoj kući “JRJ Zemun” za knjigu “Miš lavljeg srca” autora Rejčela Brajta i Džima Filda.

Žiri za nagradu “Otisak” činili su Anita Milić, Vladan Ranđelović i Nikola Milovanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duško Rajin

    08:50 // 1. 12. 2022.

    Da, da... jedino je tu Aleksandra... čista! Ali, uvek se neko takav angažuje u jato.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: