Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 18. 1. 2013.

| Kultura

Svečan početak proslave Milanskog edikta

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
Milanski edikt, Narodno pozoriste
foto: Vanja Keser

Čitanjem Milanskog edikta i koncertom ruskog hora Sretenjskog manastira juče je u niškom Narodnom pozorištu počelo obeležavanje 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Svečanosti su, osim niških zvaničnika, prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej, ministar kulture Bratislav Petković, diplomate i predstavnici verskih zajednica. Domaćin je bio ruski ambasador Aleksandar Čerupin.

Obrativši se zvanicama, patrijarh je rekao da su hrišćani zaslugom svetog cara Konstantina, rođenog u Nišu, postali deo društva sa pravima koji su imali i ljudi drugih religija i poručio da se treba ugledati na njegov duhovni preobražaj.

Nikolić je rekao da Srbija i dalje živi po principima Milanskog edikta i da njeni građani imaju zagarantovanu slobodu veroispovesti.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić  na otvaranju je skup nazvao “najimpresivnijim u Nišu”.

- Uveren sam da u ovoj godini velikog hrišćanskog jubileja, koju ceo svet prepoznaje i slavi, naš voljeni Niš dobija istorijsku šansu da pokaže ono najbolje što ima i tu će šansu sigurno iskoristiti – rekao je Perišić.

Jubilej će se manifestacijama, predstavama i izložbama obeležavati cele godine u Nišu, ali i drugim gradovima, a planirano je da u Nišu 6. oktobra bude održan i centralni skup, kome će prisustvovati najviši predstavnici Pravoslavne i Rimokatoličke crkve.

Svečanosti su mogle da prisustvuju samo zvanice, tako da se nekoliko stotina Nišlija okupilo ispred Narodnog pozorišta odakle je posmatralo koncert na video bimu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KOLEGA

    14:19 // 22. 1. 2013.

    @ ISTORIČAR
    Potpuno ste u pravu, Korać uveliko sprema centralnu proslavu na Viminacijumu. Niš je skraćenica od jednog velikog NIŠTA !

  • Nenad Petrovic

    12:18 // 21. 1. 2013.

    Zapravo ceo državni program i jeste stvar elitizma. Bezbednost zvanica objašnjava zašto određene manifestacije imaju zatvoreni karakter. Ono što nije objašnjeno jeste zbog čega su planirane samo takve manifestacije ?

    Zbog čega u celom programu ne postoji manifestacija koja je namenjena širokim narodnim masama ? Zar je toliko teško bilo organizovati neku vrstu parade..velikog događaja koji bi bio za sve građane ove zemlje? Da li jedno isključuje drugo?

  • alkibijad

    20:08 // 20. 1. 2013.

    Razumem, djenerale Bojoviću!!! Savet: budite oprezni sa kvalifikacijama poput NAJBOLJI, NAJPOZNATIJI NA SVETU, pogotovo kada je reč o umetnosti iako nam je kao narodu ta sportska terminologija, na žalost, mnogo bliža.
    Inače, sa TEMATIKOM podjednako ima veze bilo koja hrišćanska muzika od vizantijskog pojanja pa do crnačkih spitituala. Dakle, ko plati....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: