Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:37, 18. 1. 2013.

Svečan početak proslave Milanskog edikta

Milanski edikt, Narodno pozoriste foto: Vanja Keser

Čitanjem Milanskog edikta i koncertom ruskog hora Sretenjskog manastira juče je u niškom Narodnom pozorištu počelo obeležavanje 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Uroš Uki

    19:16 // 18. 1. 2013.

    Zdravo ja sam uroš imam dvanaest godina rođeni sam Nišlija ali trenutno živim u Negotinu . Jako volim niš i njegovu istoriju ali jako me je iznerviralo nešto što sam čuo juče na televiziji.Neko je rekao da je sve to lepo što je bilo u Nišu,ali proslava milanskog edikta se nastavlja u BEOGRADU !?!! Pa to je sramota jel Car Konstantin živeo u Nišu (naissus)ili beogradu SRAMOTA

  • ja

    19:31 // 18. 1. 2013.

    Bas lepa poruka raji:Hriscanstvo je stvar elitizma!!! Mi koji smo vipovci, politicari i bogatuni cemo da sedimo u toplom, cuvani od 1000 policajaca, a vi narode na kisu pa se... I sam Hrist, koji se rodio u pecini i bio primer sluzenja drugima, se gnusao ovakvog ponasanja i ovakvih licemera! I kakve veze ima Rusija i njeni ambasadori i horovi sa krvolocnim rimskim carom koji je uveo Hriscanstvo, iz potpuno prakticnih pobuda, bilo bi lepo da znamo...

    • Petar Bojović

      04:08 // 19. 1. 2013.

      Nije stvar elitizma, već bezbednosti zvanica. Pre 2000 godina nije bilo eksploziva i terorističkih taktika.

      Rusi su poklonili nastup hora Nišlijama, tj. pokrili su troškove.

    • Mika

      06:35 // 19. 1. 2013.

      Problem je u tome sto Nis kao grad nema adekvatnu dvoranu koja bi mogla da primi veliki broj zvanica i publike. E, to je sramota za grad!

    • Milan petrovic

      08:18 // 19. 1. 2013.

      daj procitaj nesto u zivotu..

      U kakvoj pecini se rodio Hrist?!

      Rimski car o kome zboris nije bio "krvolok" odnosno nista veci krvolok od svih njegovih prethodnika. Njegovu vladavinu obelezavaju mnoge druge stvari pre nego to o cemu pricas. Stil kojim pises i sta hoces da kazes je puko gazenje svega svetog i vrednog sto govori samo o tome da imas problem sam sa sobom. Konstantin je osnivac pravoslavnog rimskog carstva odnosno Vizantije.. Rusi su dobili hriscanstvo od Vizantije ..pa je samim tim veza s Rusima ocigledna ..ne znam sta ti tu nije jasno..

      Trece Konstantin nije uveo hriscanstvo iz prakticnih razloga. Cinjenica jeste da je on bio KONVERTIT odnosno da je presao u hriscanstvo. On jeste praktikovao neke paganske obicaje ali je bio i sam hriscanin.

    • ja

      11:33 // 19. 1. 2013.

      Gospodine Milane, Vi kad slavite slavu, verovatno Vam je u redu da domacin bude neki komsija i da docekuje popa i goste. Ako je tako u Vasoj kuci, ok. Ovde je u pitanju sramota i grada i drzave.
      U pravu ste, da car Konstantin nije bio nista manje krvolok od drugih rimskih careva. Ali je bio. Poubijao je pola svoje familije da bi dosao na presto. Sa svojim pohodima poubijao je i unesrecio hiljade drugih ljudi.
      Svi znamo legendu da je sanjao krst, pa se onda preobratio u Dobricu. Ali je istorijska cinjenica da u to vreme Hriscanski pokret je narastao do velikih razmera, i nije bio zanemarljiv. S druge strane hiljade robova s razlicitih strana sveta je donelo svoje razlicite religije. Trebalo je naci nacin da se ti ljudi, te silne grupice ujedine i ne bune zbog lose materijalne situacije. A za to je idealno uvesti Hriscanstvo.
      I da, ja jesam pravoslavni hriscanin, ali za razliku od nekih koji gutaju na slepo ono sto im se servira, koristim i sopstveni razum.

  • Rusi u Rusiju! A i Informbirovci sa njima!

    19:51 // 18. 1. 2013.

    „naš voljeni Niš dobija istorijsku šansu da pokaže ono najbolje što ima“ reče Perišić, i pokaza – ruski hor!
    Niš slavi Konstantina i hrišćanstvo, a domaćin proslave – činovnik ruskog Ministarstva spoljnih!
    Šta ovi zafarbani radikali misle? Pa, oni crni Golootočani nisu uradili ni upola od ovoga!
    Rešio taze-diplomirani-uz-rad-školovani da stvarno postane ruski gubernator, kako je pretio, a plitke pameti zaboravile!
    Pa, da vidimo, hoće li uspeti, ili će uskoro uvećati izbegličku udbaško-mafijašku koloniju u Rusiji, uz Miru i Marka, Kadijevića i ostale! Možda mu i Perišić bude pravio društvo, u srednjoj školi je učio ruski.

    • Naissus iz EU

      22:34 // 18. 1. 2013.

      E,tako vas volim moje Nislije,kriticno po
      ovim radikalima koji su se smilovali Nisu da daju njegovu proslavu pod uslovom da se slavi u BG! Koji cinizam i bezobrazluk!???
      Mogao bih mnogo da kritikujem,ali vidim i vi to dobro vidite,pa pokazite zube najzad!
      Hvala Patrijarhu,da njega nije ni ovo nam
      ne bi dali!

  • товариш Тома политкомесар, гуляет

    20:02 // 18. 1. 2013.

    Toma Tunguz, izabran u Srbiji, da radi za Rusiju! Ko živi u toj Srbiji? Birobidžanci, ili ponosni Srbi? Pa, gde vam je Srbi ponos, kad vam Toma Tunguz od vašeg praznika napravi – veče ruske propagande!
    Rekao bi čovek, sa ruskim ambasadorom kao šefom programa, i ruskim horom neurednih kravata i razdrljenih okovratnika, da smo se vratili u 1946, Tita i Staljina, dva sovjetska sina, Tomu i Putina dva ruska sina!
    A ovaj bivši vladika niški? Taj me ne čudi, taj je i Miloševića podržavao!

  • Mihajlo 77

    20:58 // 18. 1. 2013.

    Juče je bilo jako lepo u Nišu! Nišu su kao hleb potrebna kulturna dešavanja na ovom nivou i to se jasno vidi u svakoj prilici!

  • ISTORICAR

    22:39 // 18. 1. 2013.

    Na zalost opet se prepoznaje BEOGRADIZACIJA. To sto ce novac oko priredbe otici van Nisa nije
    najveca steta. Nepopravlniva steta je sadrzana u dokumentarnom filmu sa likom Konstantina i Hristovim monogramom, koje Nis ne poznaje.

  • Uroš Uki

    08:23 // 19. 1. 2013.

    Gradonacelnik Niša...JADNIK!!!Pitate se zašto??? Pa on da toliko voli Niš i da mu je toliko xtalo do milanskog edikta on bi se borio da se proslava nastavi u Nišu,a ne u Beogradu !!!!!!!!!!!!!!!!

    • Petar Bojović

      15:53 // 19. 1. 2013.

      Obeležavanje jubileja se nastavlja u Nišu,
      biće veći broj manifestacija, trajaće do kraja Oktobra.

      Nekoliko manifestacija biće održano i u Beogradu, Viminacijumu... niko sa strane ne otima manifestacije - neke od njih će posle Niša svoju reprizu doživeti na drugim lokacijama.

      Osim Srbije, 1700 godina Milanskog Edikta obeležiće i Milano, Rim, Arles, Trier i drugi gradovi. Centralna proslava biće, kao i 1913. godine održana u rodnom gradu Cara Konstantina.

  • Snezana Ni

    12:21 // 19. 1. 2013.

    Molim redakciju Juznih vesti da istrazi i objavi koja je to niska elita bila te veceri u Pozoristu.Nislijka sam u trecem kolenu,mislila sam da poznajem vecinu znamenitih ljudi ovog grada ,ali,njih tamo ne bese...

  • Nikita

    19:08 // 19. 1. 2013.

    Sto bi se reklo,odavde neki koliko znaju toliko i pricaju. Prvo,manifestacija obelezavanja je zapocela glamurozno i na nivou,drugo,jadni su oni koji su morali da rade na ovim dogadjajima zadnjih godina,a nisu uradili nista! Koliko malo vremena je bilo,super je ispalo. Gledate valjda skupstinu na tv pa pratite ako vas zanima grad u kome zivite. Trece,manifestacija ce biti u celoj Srbiji i svetu. Sramota i minus za komentare koji kritikuju,umesto da daju doprinos promociji svog grada.

  • alkibijad

    01:08 // 20. 1. 2013.

    Iako je ruski hor je bio odličan (nisam ni očekivai ništa slabije)ni meni nije jasno kakve veze ima Rusija sa Konstantinom. Da je bio neki hor iz zemalja u kojima je Konstantin imao rezidencije ... pa ajde! Mada bi bilo najlogčinije da (u ovakvom konceptu početka proslave) nastupi neki niški hor. I to je glavni problem: na spisku učesnika programa obeležavanja, sve tamo do oktobra, od Nišlija su samo Dexa kao autor drame u kojoj će pak niški glumci biti samo epizodisti. Dobro, ajde, i Uzunović je rodjen u Nišu. Ali će se zato u Nišu predstaviti i Berogradska filharmonija i BG opera i BG Balet i Sanja Ilić kao autor "multimedijalnog spektakla". Ispada da ovde nema umetnika dostojnih da se priključe obeležavanju. Da li neko od gradskih otaca zna da Niš ima npr kompozitora Batu Zlatkovića itd, itd... Dakle, republikče pare će se vratiti u Beograd, a tamo će otići i pare koje izdvaja Niš. Uzdravlje!!!!!!

    • Petar Bojović

      16:02 // 20. 1. 2013.

      Ponoviću i ovde - nastup Ruskog hora bio je poklon Ruske Federacije i ruske VTB Banke gradu Nišu i republici Srbiji.

      Osim što je hor najpoznatiji na svetu i izvodi muziku koja ima direktne veze sa tematikom - ova prilika je poslužila i za jačanje veza sa jednom ekonomskom silom i povećanje vidljivosti grada Niša u svetu, kao i potencijalnim partnerima iz Rusije.

      Lokalni Niški umetnici su već uveliko organizovali lokalne manifestacije, a nadamo se da će manifestacija biti još i da ne čekaju da im dođe neko iz Beograda da bi se pokrenuli.

  • alkibijad

    20:08 // 20. 1. 2013.

    Razumem, djenerale Bojoviću!!! Savet: budite oprezni sa kvalifikacijama poput NAJBOLJI, NAJPOZNATIJI NA SVETU, pogotovo kada je reč o umetnosti iako nam je kao narodu ta sportska terminologija, na žalost, mnogo bliža.
    Inače, sa TEMATIKOM podjednako ima veze bilo koja hrišćanska muzika od vizantijskog pojanja pa do crnačkih spitituala. Dakle, ko plati....

  • Nenad Petrovic

    12:18 // 21. 1. 2013.

    Zapravo ceo državni program i jeste stvar elitizma. Bezbednost zvanica objašnjava zašto određene manifestacije imaju zatvoreni karakter. Ono što nije objašnjeno jeste zbog čega su planirane samo takve manifestacije ?

    Zbog čega u celom programu ne postoji manifestacija koja je namenjena širokim narodnim masama ? Zar je toliko teško bilo organizovati neku vrstu parade..velikog događaja koji bi bio za sve građane ove zemlje? Da li jedno isključuje drugo?

  • KOLEGA

    14:19 // 22. 1. 2013.

    @ ISTORIČAR
    Potpuno ste u pravu, Korać uveliko sprema centralnu proslavu na Viminacijumu. Niš je skraćenica od jednog velikog NIŠTA !

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: