Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 20. 8. 2022.

| Kultura

Svečano otvaranje Filmskih na Letnjoj pozornici, filmovi i u bioskopu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
DSC_1405
Sve spremno za 57. Filmske susrete; foto: JV / Jelena Mišić

Najava kiše i pljuskova nije promenila planove organizatora 57. Filmskih susreta u Nišu i svečano otvaranje, kao i emitovanje prva dva filma biće organizovani večeras od 20:30 na Letnjoj pozornici. Filovi će večeras biti prikazani i u bioskopu za one koji ne žele da budu na otvorenom. Umetnička direktorka festivala Ljiljana Blagojević ističe da festival u Nišu ima posebno mesto u srcima glumaca, a najavljuje program za sve ljubitelje filmova.

DSC_1406 57. Filmski susreti; foto: JV / Jelena Mišić

Direktor festivala i Niškog kulturnog centra Srđan Savić kaže da, posle mnogo razgovora i razmišljanja, odlučeno je da svečano otvaranje 57. festivala bude na Letnjoj pozornici, mesto koje je usko vezano za Filmske susrete.

Letnju pozornicu treba maskimalno uvažiti jer je i napravljena da se u njoj organizuju dve velike manifestacije Horske svečanosti i Filmski susreti. Tu je suština, to je mesto gde se stvara jedina i neponovljiva atmosfera. Počinjemo tačno u 20:30, posle svečanog otvaranja biće emitovana dva filma - kaže Savić.

Ipak, za one koji su kupili karte, a ne žele da kisnu, u bioskopu Cineplexx biće u 20:30 organizovana projekcija filmova, bez poklona glumaca.

DSC_1408 57. Filmski susreti; foto: JV / Jelena Mišić

Umetnička direktorka je prošlogodišnja dobitnica nagrade za životno delo "Pavle Vuisić" Ljiljana Blagojević ističe da ovaj festival vole glumci,

koja kaže da će ove godine biti zabeležena velika poseta publike i glumaca koji će doći da pozdrave publiku.

Očekuju nas nekoliko premijera. Izuzetno je velika produkcija filmova ove godine, pa smo mi imali lepu obavezu da odgledamo te filmove i da odaberemo ono što čini vrh naše kinematografije u prtotekloj godini. Film je izuzetno skup, ali u dugovečnom pogledu on nema cenu. Film je značajan za jedno društvo, kulturno blago jednog naroda. On je identitet jendog naroda, vremena, dokaz da smo ovde, da postojimo - kaže Ljiljana Blagojević.

Žiri ove godine čine iskusni glumci - predsednica Brankica Zorić-Vasović, kao i članovi Petar Božović i Dušan Premović.

Garantujem njenu vioku profesionalnost i objektivnost. Neće im biti lak zadatak, ali će stati iza svake svoje odluke i trudiće se da bude tako - kaže Ljiljana Blagojević.

Prema rečima organizatora, kompleta karata još ima u prodaji, a ako preostane, biće prodaje i pojedinačnih na ulazu u Letnju pozornicu.

Na otvaranju će Slavku Štimcu biti dodeljena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", a večeras su na programu prva dva od ukupno 14 filmova koliko ih ima u zvaničnom delu. To su "Leto kada sam naučila da letim" i "Heroji radničke klase", a kakve su priče koje donose filmovi na ovogodišnji festival, kao i koji glumci i glumice su učestvovali, možete videti ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stecko Sojic

    23:00 // 20. 8. 2022.

    Dal ce be opet neko bijenje u hostel ambasador ko prosle godine da skrene paznju be sas ovolki pljuskovi i poplave po nis

  • Tajanstveni Alan

    18:19 // 20. 8. 2022.

    Ja najbolje obozavam, kad ni glumci kazu da smo najbolja publika na svetu, jer kisa pada, a mi gledamo filmovi i cekamo da ni se poklone !

  • Do poslednje kapi...

    18:07 // 20. 8. 2022.

    Puna podrska svi budzetlijama da istraju na kisi jer decenijama dobijaju besplatne ulaznice u vecinskom broju i potvrdjuju da je festival tu radi zabave neradnog partijskog plebsa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: