Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 14. 7. 2017.

| Kultura

"Svetioničar" - roman prvenac mladog niškog pisca

Autor:M. Z. Izvor:Južne vesti
Roman Svetioničar
Promocija 20. jula u Narodnoj biblioteci; Foto: Promo

Žanrovsku kombinaciju misterije, trilera, horora i noara, po rečima autora, ljubitelji književnosti mogu pronaći u romanu “Svetioničar: vesnici oluje” niškog pisca Mladena Đorđevića.

Čitaoci će upoznati distopijski grad Vranolujni na obali mora, istragu bizarnih smrti svetioničarevog sina i psihotičnog kidnapera i zlokobnu atmosferu imaginarne budućnosti.

Ben Foster, bivši vojnik koji je postao privatni detektiv i Elena Rodrigez, istražiteljka odeljenja za ubistva predstavljaju glavne junake, koji po rečima autora, ulaze u zamršenu istragu zločina koja će im otkriti i stvari koje nisu znali o sebi.

Čitaocima bi moglo da bude zanimljiva priča zato što svi volimo misterije, volimo da tražimo odgovore, dijalozi su moderni, roman je filmičan, a kako je pisan u prvom licu, lakše ostvaruje komunikaciju sa čitaocem - kaže Đorđević.

Inspiraciju je crpeo iz mnogobrojnih filmova i video igara, dodaje Đorđević, a najviše je bio podstaknut Betmenom, domaćim filmom "Crni bombarder" i filmom "Ekvilibrijum".

Iako sam zaljubljen u ovakvu vrstu filmova, u procesu pisanja morao sam da se isključim da ne bi podsvesno uticali na mene jer sam hteo da postignem originalnost - rekao je Đorđević.

Naslov ima posebnu simboliku, navodi Đorđević, zato što su svetioničari misteriozni, izolovani, svojevrsni čudaci i borci protiv mraka.

Možda je motiv i to što Niš nema more, a svi čeznemo za onim što nemamo - kazao je Đorđević.

Mračna atmosfera romana, ističe autor, predstavlja odjek sadašnjosti, pojačanu realnost koja u kombinaciji sa maštom daje veliko upozorenje gde bi svet mogao da ode.

Jako je teško objaviti prvi roman, treba imati sreće i naići na prave ljude koji će pročitati rukopis i verovati u njegovu budućnost - rekao je Đorđević.

“Svetioničar: vesnici oluje” predstavlja prvi tom trilogije, a roman je objavila beogradska izdavačka kuća “Otvorena knjiga”. Svoju prvu promociju imaće 20. jula od 19 sati u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Baka NENA

    15:38 // 18. 7. 2017.

    Niš je, začudo, pun mladih izvanrednih pisaca, što dokazuje i ovaj mladi čovek, ali nažalost ostaju samo uokviru svog grada. Ove godine za kulturu je iz Budžeta odvojeno samo 20 miliona dinara, a za Beograd 44 miliona i za Novi sad 27 miliona dinara, zato se naši umetnici sami finansiraju... nadam se da će neko iz dijaspore čuti za ovog talentovanog momka i kome želim srećnu književnu budućnost.

  • vanja

    11:14 // 18. 7. 2017.

    Uvek podržavam mlade ljude iz Niša.
    Ovu knjigu neću kupiti zbog imena glavnih likova!

  • Bokica

    10:33 // 16. 7. 2017.

    Mladene, da li postoji mogućnost da se kupi elektronska verzija romana, za ebook čitače?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: