Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 12. 1. 2024.

| Kultura

Svetosavska nedelja u Vranju: Bal prosvetara, koncerti, izložbe i dodela nagrada

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
sveti sava
27. januara liturgija i rezanje kolača; ilustracija; foto: wikimedia.org

Izložbe, koncerti, književni susreti, dečiji nastupi, bal prosvetnih radnika i svečana akademija na kojoj će biti uručene nagrade - u planu su za ovogodišnju, 34. Svetosavsku nedelju u Vranju. Program će biti realizovan na različitim lokacijama, a manifestacija će trajati od 21. do 27. januara.

Okosnicu programa, navode iz Grada, činiće đaci i kulturno-obrazovne ustanove.

Manifestaciju će 21. januara u 19 sati, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, otvoriti nastup hora Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, dok će vladika vranjski Pahomije održati besedu.

Na istom mestu biće otvorena i izložba “Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski” Pravoslavne Eparhije vranjske i Istorijskog arhiva “31. januar”.

Istog dana, od 19 sati, u Pozorištu “Bora Stanković” biće održan književni program pod nazivom “Svetovi u književnom delu Sunčice Denić” i u njemu će, osim književnice, učestvovati Aleksandar Laković i Živojin Rakočević.

U utorak, 23. januara, od 19 sati, u velikoj sali Pozorišta vranjska grupa Izvor održaće koncert, a gost će biti vokalni solista Branimir Stošić Kace. Ulaz će biti besplatan za sve.

Tog dana, ali i sutradan, u planu su interaktivni književni susreti književnica za decu Gordane Miletić i Vesne Aleksić sa učenicima osnovnih škola i predškolcima.

U sklopu manifestacije će 24. januara, od 19 sati, takođe u Pozorištu, biti prikazan film Čudotvorac Tumanski, a ulaz je takođe besplatan.

Dan kasnije rezervisan je za program pod nazivom “Učenici Svetom Savi u čast”, kada će biti promovisan časopis osnovaca Srećni dani i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i đacima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji.

Takođe, prigodan program izvešće učenici OŠ ,”Jovan Jovanović Zmaj”' iz Vranja. Početak je zakazan za 19 sati u vranjskom teatru, dok će sat ranije u Galeriji Narodnog univerziteta biti otvorena izložba likovnih radova osnovaca i srednjoškolaca - navode iz Grada Vranja.

U petak, 26. januara, od 19 sati, u velikoj sali Pozorišta biće održana Svetosavska akademija, na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručene nagrade “Sveti Sava” za 2023.

Na sam dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornom hramu će biti održani sveta liturgija i rezanje slavskih kolača Odbora manifestacije i škola. Planira se i proslava Savindana u školama, kao i tradicionalni Svetosavski bal prosvetnih radnika u večernjim satima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: