Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 7. 2. 2018.

| Kultura

Svetski rege sastav “Inner circle” otvara “Nišvil”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Inner circle
Nastupaju u niškoj Tvrđavi 9. avgusta; foto: promo Nišvil

Legendarni jamajčanski sastav Inner circle, poznat po numerama Bad Boys i Sweet (A la la la la Long) otvoriće ovogodišnji Nišvil 9. avgusta u niškoj Tvrđavi. To će biti njihov prvi nastup u Srbiji, u okviru svetske turneje povodom velikog jubileja - 50 godina postojanja.

Bend su osnovala braća Ian i Rodžer Luis 1968. godine, u Kingstonu na Jamajci, kažu organizatori, a jedan od njihovih najvećih uspeha je prestižna "Gremi" nagrada. Jedni su od najcenjenijih rege sastava, koji je ostvario veliki uspeh još sredinom sedamdesetih.

Razvili su poseban stil jamajčanske muzike, mešajući je sa pop uticajima, dodaju, a njihov kreativni duh je kroz moć regea u živim nastupima dozvolio bendu da napravi iskorak iz tradicionalnog rege zvuka, u svojevrsni crossover.

Inner Circle svojevremeno dobija priliku da nastupa na dosta velikih svetskih festivala, gde su hedlajneri najveće pop i rock ikone poput Eltona Džona, Vana Morisona, Džimija Pejdža, Roberta Planta i mnogi drugi - dodaju organizatori.

Viši nivo međunarodnog uspeha su postigli devedesetih, a naslovna numera sa albuma Bad Boys je postala broj 1 na svim evropskim područjima i rasprodata je u oko 7 miliona primeraka. Na 25-godišnjicu od kad je pesma izašla, označena je kao najsviranija rege numera širom sveta.

Možda najveći hit ovog sastava Sweat (A La La LA Long) je eksplodirala nedugo zatim i bila među prvim na listama u više država Azije, Južne Amerike, u Australiji i Novom Zelandu, kao i u Evropi gde je postala najpopularnija u Nemačkoj i ostala broj 1 puna 3 meseca - kažu organizatori.

Prestižnu "Gremi" nagradu osvojili su 1993. za najbolji rege album, a naredne godine su sa albumom Reggae Dancer ponovili uspeh i dobili drugu nominaciju za ovu nagradu.

Suosnivač i gitarista Rodžer Luis kaže da je rad na savremenim rege delima poslednjih godina, njihov način pristupa novoj generaciji.

Svi smo mi jedno, bez obzira na naše različite ideje, a muzika je najbolji način da dobro komuniciramo. Muzika je najviši jezik. Ona prevazilazi politiku, geografiju i boju kože, prevazilazi sve stvari koje odvajaju ljude. Naziv Inner Circle znači porodica, a to je ono što jesmo. Svi smo posvećeni bendu i jedni drugima i to nas čini jakim - navodi Luis.

Podsetimo, ove godine bi na Nišvilu trebalo da bude otvoren prvi džez muzej i nastupiće bubnjar Omar Hakim, a nagradu za životno delo će dobiti Lazar Lale Tošič, koji će nastupiti sa svojim kvintetom. Biće upriličen i jednodnevni program "Nešvil u Nišvilu", posvećen američkoj kulturi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: