Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 19. 8. 2022.

| Kultura

Svi filmovi koji nas čekaju na Filmskim susretima u Nišu

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Letnja pozornica Niš
Letnja pozornica očekuje glumce i publiku; foto: JV / Tamara Tasić

Ove godine, na 57. Filmskim susretima u Nišu, jedinom festivalu posvećenom glumačkoj profesiji, publika će moći da pogleda 14 filmova u zvaničnom delu i tri gostujuća filma. U bioskopu Cineplexx i na Letnjoj pozornici ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da vide i dve svetske i pet niških premijera, a u ovom tekstu možete videti koji glumci i glumice će se nadmetati za tradicionalne nagrade i koje priče donose filmovi.

Tradicionalno, Filmski susreti će početi "preuzimanjem" Tvrđave od strane glumaca, kada će ključeve Niša dobiti predsednica žirija i čuvaće ih do kraja festivala. Prve večeri će biti dodeljena i nagrada za životno delo "Pavle Vuisić", a primiće je Slavko Štimac.


"Leto kada sam naučila da letim"

Leto kad sam naučila da letim Leto kad sam naučila da letim; foto: promo

Prvi film na Letnjoj pozornici je "Leto kada sam naučila da letim" Radivoja Andrića, a u kom glume Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić, Benjamin Lacko i drugi.

Nežna priča o odrastanju i pomirenju...Dvanaestogodišnja Sofija mašta o kampovanju sa ekipom i svom prvom poljupcu. Ipak, primorana je da letovanje provede u porodičnoj kući na Hvaru sa bakom Marijom i baba-tetkom Luce. Ali, zahvaljujući novim prijateljstvima, simpatijama, avanturama i saznanjima tajni iz porodičnog života Sofija dobija svoje letovanje iz snova.


"Heroji radničke klase"

Heroji radničke klase Heroji radničke klase; foto: promo

Nakon tog filma, uslediće delo Miloša Pušića "Heroji radničke klase" u kom glume Jasna Đuričić, Boris Isaković, Predrag Momčilović, Aleksandar Đurica, Stefan Beronja, Bojana Milanović, Erbin Hadžimurtezić, Mihajlo Badža Pleskonjić.

Lidija radi za kontroverznog građevinskog investitora. Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje, a borba za radnička prava postaje borba na život i smrt.


"Vučije bobice"

U nedelju, 21. avgusta publika će moći da vidi svetsku premijeru filma Sretena Jovanovića "Vučije bobice" u kom glume Tijana Čurović, Rastko Janković, Nina Sinadinović, Simon Jegorović, Nada Blam, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović.

Devojčica Anđa i dečak Aleksa žive sa roditeljima koji se, uprkos nesumnjivoj ljubavi, stalno svađaju. Odlazeći bez znanja roditelja, od babe i dede u gradu koji im baš i nisu omiljeni, kod babe i dede na selu kod kojih se osećaju daleko prijatnije, oni ulaze u avanturu koju nisu očekivali i koja će uticati i na međusobne odnose u porodici.


"Nije loše biti čovek"

Nije loše biti čovek Nije loše biti čovek; foto: promo

Nakon ovog filma, publika će moći da se priseti filmskih stvaralaca koji su nas napustili tokom prethodnih godinu dana, a nakon toga sledi film Dušana Kovačevića "Nije loše biti čovek" u kom glume Vojin Ćetković, Branka Katić, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Gordan Kičić, Andrija Milošević, Srđan Todorović, Lena Kovačević.

Priča prati profesora klavira Milana pet godina nakon što je njegov kum, nekadašnja pop-zvezda, Ranko Beli, nestao pod nerazjašnjenim okolnostima. Milan pokušava da razreši misteriju i konačno sazna šta se dogodilo sa Belim. Ne nalazeći podršku i razumevanje porodice i okoline, Milan razvija prijateljski odnos sa psom lutalicom.


"Bilo jednom u Srbiji"

Bilo jednom u Srbiji Bilo jednom u Srbiji; foto: promo

Prvi film trećeg festivalskog dana je "Bilo jednom u Srbiji" koji je i najduži od svih koji će biti prikazani na ovogodišnjem festivalu (135 minuta). U delu Petra Ristovskog glume Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Teodora Ristovski, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Predrag Miki Manojlović, Zoran Cvijanović.

Za velika dela potrebno je sasvim malo prave ljubavi. Opijeni pobedom u ratu i nepovratno inficirani "duhom slobode i napretka" koji su osetili u "velikom svetu", dva mladića vraćaju se u Leskovac. Jedan u svoj mali, sada već nepostojeći bioskop, a drugi svojoj verenici koja posle pet godina čekanja, nevoljno pristaje da je otac uda za ratnog liferanta.


"Nebesa"

Nebesa Nebesa; foto: promo

Nakon toga, publika će moći da pogleda film Srđana Dragojevića "Nebesa" u kom uloge tumače Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Miloš Samolov, Nela Mihajlović, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Srđan Žika Todorović, Ana Mandić, Dejan Aćimović, Sana Kostić.

Priče o uticaju čuda na postkomunističko društvo u tranzicionom periodu, smeštene su u 1993, 2001. i 2026. godinu. Pojava čuda je odgovor kolektivne svesti na promene koje primoravaju celu zajednicu da svet oko sebe, okrenut naopako, vidi u novom svetlu i čudesnoj perspektivi. Film postavlja neka od suštinskih pitanja savremenog trenutka - verujemo li u Hrista ili se klanjamo Zlatnom teletu, idolu koji opredmećuje novac, konzumerizam i pohlepu?


"Heroji"

Heroji Heroji; foto: promo

U utorak, 23. avgusta prvi film će biti prikazan u bioskopu Cineplexx od 18 sati, a radi se o niškoj premijeri dela "Heroji" Gorana Nikolića.

Srednjevekovna Srbija posle Boja na Kosovu. Ovo je priča o svim onim herojima koji nisu opevani u narodnim pesmama. Na povratku kući iz bitke, jedan ratnik sreće divljeg dečaka i oni zajedno nastavljaju put. Neočekivano prijateljstvo ispunjeno je nizom komičnih, emotivnih, ali i dramatičnih momenata.


"Mrak"

Mrak Mrak; foto: promo

Potom, od 20:30 na Letnjoj pozornici je prikazivanje filma "Mrak" Dušana Milića u kom glavnu ulogu ima dobitnik nagrade "Pavle Vuisić" Slavko Štimac, a pored njega glume i Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti, Ivan Zerbinati, Nikola Kent, Darren Pettie, Nikola Rakočević, Slaviša Čurović, Slađana Bukejlović.

U planinskim zabitima Kosova i Metohije, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svake noći, porodica se povlači u zabarikadiranu kuću, prestravljena terorom koji dolazi iz šume. Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste...


"Zlatni dečko"

Zlatni dečko Zlatni dečko; foto: promo

Film "Zlatni dečko" Ognjena Jankovića je odmah posle, a uloge tumače Denis Murić, Igor Benčina, Petar Strugar, Ljubomir Bulajić, Andrija Kuzmanović, Alisa Radaković, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić.

Denis je mladi talentovani fudbaler, problematičnog temperamenta koji od rane mladosti, zbog svog talenta, postaje meta različitih interesa. Ovo je priča o novom Maradoni...Ovo je priča o tome gde vas sve može ili ne može odvesti talenat...Ovo je priča o drugoj šansi...


"Kelti"

Kelti Kelti; foto: promo

I sreda je rezervisana za tri filma, a prvi je u bioskopu Cineplexx od 18 sati i to ostvarenja "Kelti" Milice Tomović u kom glume Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Katarina Dimić, Ana Đorđević, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Nada Šargin, Slaven Došlo, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Zima 1993. U Beogradu se osećaju posledice sankcija i hiperinflacije. Devojčica Minja slavi rođendan sa drugarima iz odeljenja, svi su pozvani da dođu u kostimima "Nindža kornjača". Na ovaj poseban dan dolaze i ujak i ujakov dečko, tatina drugarica iz bivše firme, mamina drugarica i njena nova devojka, a za njom i njena bivša i na kraju, stric, odnedavno anarhista.


"Strahinja Banović"

Strahinja Banović Strahinja Banović; foto: promo

Na Letnjoj pozornici, od 20:30 publika će moći da vidi dve niške premijere i dva filma koja se bave tematikom migranata. Prvi na repertoaru je nagrađivani film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" u kom glume Ibrahim Koma, Nancy-Mensah-Offei, Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić.

Strahinja i njegova žena napustili su Ganu na početku migrantske krize. Stigli su do Nemačke, odakle su ih deportovali u Beograd. Strahinja daje sve od sebe da započne novi život. Jedne noći dolazi nova grupa Sirijaca na putu za Zapadnu Evropu. Jedan od njih je harizmatični aktivista, sa kojim sledećeg dana, bez objašnjenja, Strahinjina žena odlazi iz Srbije.


"Gejm"

Gejm Gejm; foto: promo

Sledi, zatim, film Ane Lazarević "Gejm" u kom glume Branislav Trifunović, Sloboda Mićalović, Boris Isaković, Yousef Al Khaled, Hamed Hamoudipourarabi, Radoslav Milenković, Mehdi Hamoudiprourarabi, Amr Alkaled, Mina Nenadović, Veljko Mladenović.

Krijumčar sa lošim roditeljskim veštinama i zavisnošću od kockanja, biva zaglavljen sa dvojicom dečaka-mugranata u balkanskoj zabiti. Prinuđeni su da se drže sporednih puteva kako bi pronašli ilegalan prelaz u zapadnu Evropu.


"Komedija na tri sprata"

Komedija na tri sprata Komedija na tri sprata; foto: promo

U četvrtak, 25. avgusta na programu su poslednja dva filma iz takmičarskog dela. Prvi je svetska premijera "Komedija na tri sprata" Sandre Mitrović. Uloge tumače poznata imena Slobodan Boda Ninković, Jelisaveta Seka Sablić, Vesna Trivalić, Dragan Gagi Jovanović, Nataša Tapušković, Vanja Nenadić, Pavle Mensur, Miodrag Radonjić, Ljubomir Bandović.

Film prati komične i često sulude avanture stanara jedne, naizgled, obične stambene zgrade u Beogradu. U pitanju je galerija različitih likova, a situacija kulminira zahvaljujući lošim cevima i misterioznim podzemnim vodama Beograda do iskušenja koje ih, na kraju, sve zatekne nespremnima.


"Usekovanje"

Usekovanje Usekovanje; foto: promo

Još jednu nišku premijeru publika će moći da pogleda, a radi se u filmu Siniše Cvetića "Usekovanje" u kom glume Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica.

Priča se dešava u jednom danu za vreme porodične slave Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja. Roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije da se drogira. Postepeno, kroz slavsku atmosferu i alkohol i dolazak nenajavljenog gosta, porodični odnosi se još više komplikuju.

Žiri, koji će odlučiti o nagradama među kojima su najvažnije Gran-pri Naisa, "Car Konstantin" i "Carica Tedora", čine predsednica Brankica Zorić-Vasović, kao i članovi Petar Božović i Dušan Premović.


Tri gostujuća filma iz Niša

Nakon dodeljivanja nagrada i svečanog zatvaranja festivala, poslednjeg dana publika će moći da pogleda tri kratkometražna filma i to sve u produkciji ljudi iz Niša. Prvi je na programu film Vladimira Đorđevića "Olga":

Olga je jedanaestogodišnja devojčica sa celebralnom paralizom koja živi u jednom selu u istočnoj Srbiji, nema svet van svoje sobe i prozora koji je pokraj njenog kreveta. Jedina pomoć u kući joj je majka, a jedini kontakt sa vršnjacima i spoljnim svetom su deca njenog ujaka.

"Ministar, Ban, Perikle - Tisa Milosavljević" Gorana Stankovića je kratki dokumentarni film u trajanju od 34 minute.

Film se bavi malo poznatim likom i delom nekadašnjeg ministra Svetislava Tise Milosavljevića. Kao jedan od najboljih niških gimnazijalaca zbog teške porodične situacije biva primoran da se opredeli za vojni poziv. Tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, izrastao je u opštepriznati autoritet i krajem 1925. godine postaje brigadni general. Kralj Aleksandar ga postavlja 1929. godine za prvog bana Vrbaske banovine sa sedištem u Banjaluci posle čega ovaj grad doživljava preporod.

To je Toma To je Toma; foto: promo

Na samom kraju ovogodišnjeg programa je dugometražni dokumentarni film Vladimira Ristića "To je Toma", čiji je producent Oliver Paunović.

Dugometražni dokumentarni film sa elementima igrane rekonstrukcije je biografska priča o legendarnom pevaču i kompozitoru Tomi Zdravkoviću, iz vizure ljudi koji su ga dobro poznavali. U filmu govore Tomina udovica Gordana, kolege Zoran Kalezić i Hasan Dudić, glumice Danica Maksimović i Tanja Bošković...

Ulaznice za Filmske susrete su u prodaji u knjižarama NKC-a i "Indigo", a komplet je 2.500 dinara. Na dan projekcija, kažu organizatori, prodavaće se pojedinačne ulaznice, po ceni od 500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Režiser

    08:16 // 21. 8. 2022.

    Najbolja tri filma svih vremena su: Pokretne stepenice, Pevajuća glavna fontana,
    Svetleći most. Za najboljeg glumca Crna cipelarka, za glumicu Plava oskoruša, za imitatora Preletačica plave boje, za režiju Maskirani Labud, za scenaristu Lažljiva primadona- dopisnica. Za glavnog nosača kišobrana, debeljan iz Malčansku kafanu, a za idejne tvorevine, debeljan iz staklenika.

    • Vladanis

      10:19 // 21. 8. 2022.

      Slika i prilika tipičnog Srbina.....své je politika.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: