Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 18. 8. 2017.

| Kultura

Talentovani mladi muzičari svirali na “Nišvilovoj” bini

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
"Nišvil" bina za mlade talente, nastupao "The Irish Clavers"
"Nišvil" bina za mlade talente, nastupao "The Irish Clavers"; foto: Ivan Mančić

Na niškom džez festivalu je, osim poznatih muzičara koji su nastupali na glavnoj bini, publika na “Youth” stejdžu u Tvrđavi mogla da čuje i mlade talente, koji su svirali najrazličitije žanrove i kombinovali džez sa drugim pravcima. Najviše niških sastava je nastupilo na “Nišvilovoj” bini za mlade, a bilo je i bendova iz Vranja, Beograda i Francuske.

Producent Branislav Dejanović kaže da su se mladi talenti uglavnom sami javljali sa željom da nastupe na “Nišvilu”. Osim po kvalitetu, dodaje, organizatori su želeli da predstave mlade sastave iz što više gradova, pa su ih tako i birali.

Neki bendovi koji su se predstavili na bini za mlade su učenici džez odseka srednjih muzičkih škola i studenti džez odseka muzičkih akademija, navodi Dejanović, koji nemaju mnogo prilika za ovakve nastupe.

Većina sastava je odabrala da umesto honorara, uz pokrivene putne troškove, ima obezbeđen smeštaj i obroke tokom sva četiri festivalska dana, a većina je osim na “Youth stage”-u nastupila i na “Welcome”, a neki klaviristi i na “Kristina stage”-u - dodaje Dejanović.

Osim što su nastupali na bini koja je posvećena afirmaciji mladih bendova, pohađali su i radionice, a i sami su bili u ulozi predavača i preneli svojim kolegama iskustva o učenju džeza u srednjim školama i na muzičkim akademijama.


Nastupao niški bend “The Irish Clovers”

Posebnu pažnju publike privukao je sastav nastao 2015. godine u Nišu “The Irish Clovers” koji izvodi tradicionalnu irsku muziku, ali i domaće i strane pesme poznatih autora ovog žanra. Oni su nastupali 11. avgusta na “Youth” bini na “Nišvilu”, a u izvođenju koriste bendžo, violinu, irsku frulu, gitaru, bubanj i bas.

Svirali su hitove Orthodox Celts-a, Irish Stew of Sindidun, Leonarda Cohena, ali i savremene obrade tradicionalnih irskih pesama (Whiskey in the Jar, Star of the County Down…) - navode.

Niški sastav koji izvodi irsku muziku čine Aleksandar Đorđević - tin whistle (Irska frula), Kosta Ranđelović - tenor banjo (tenor bendžo, vokali), Nikola Vuković - bas gitara, Marko Radojković - gitara, Dimitrije Mandić - violina, Marko Stojković - bubnjevi (Perkusije).


“Nišvilova” bina za mlade okupila talentovane džez muzičare

Iako nisu nastupili na glavnoj bini festivala, mladi umetnici mogu da se pohvale da su nastupali na “Nišvilu”, a među onima koji time mogu da se pohvale su i niški “Art Centar”, grupa iz Bujanovca “Strangers from South” u kojoj sviraju mladi muzičari iz Srbije, Albanije, Bugarske i Romi. Svirao je “Epicoustic” iz Niša i “Jevrem Ćosić Trio” iz Beograda.

Trio gitariste Jevreme Ćosića, učenika džez odseka beogradske muzičke škole “Stanković”. Jedan od članova (Mihajlo) je iz Vranja, a bio je učenik džez odseka muzičkeškole u Leskovcu - navode.

Na bini za mlade talente svirali su i učenici Škole muzike “By Heart” Olivera Katića, sastav “Free Four” iz Vranja, a nastupao je i francuski “Monsegur Jazz Band” iz Francuske koji je specijalno oformljen ne bi li nastupao na ovogodišnjem “Nišvilu”. Oni imaju između 13 i 14 godina i zajedno sviraju već 3, 4 godine, a u izvođenju se trude da “ožive” istoriju džeza i u to uneso svoju mladost.

Laureati “Naissus gitar festivala”, “Katarina Kochetova Trio” i “Nikičić + Cvetković Quintet” iz Beograda su takođe svirali na “Youth” bini, a poslednjeg dana “Nišvila” nije bilo niških bendova. Tada su nastupali akustični “cover” sastav iz Kuršumlije “Ruke”, kao i bend “Bas i Stega” iz Pančeva koji izvodi dub, fank, post-rok i džez.

Publici u Nišu predstavila se i kantautorka i umetnica Tamara Kezz iz Kikinde, koja nastupa sama, uz luper, klavijaturu i melodiku, ali i “Nevena Pejčić Quintet” iz Beograda, koji čine uglavnom studenti džez odseka Fakulteta muzičke umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: