Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 29. 8. 2011.

| Kultura

Tekst o Nišvilu u “New Europe” magazinu

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
nisville nex europe

NIŠ - Tekst pod naslovom “Nišville – evropsko lice Srbije” objavljen je u poslednjem broju magazina “New Europe” koji izlazi u Briselu.

Magazin koji već skoro dve decenije izlazi u Briselu nezvanično je glasilo Evropske unije.

U poslednjem broju (950, od 28 avgusta do 3. septembra) na pola strane tekst o Nišville jazz festivalu pod naslovom “Nišville – evropsko lice Srbije”, a tekst je uz fotografiju najavljen i na naslovnoj strani magazina.

U uvodnom delu teksta magazin predstavlja upravo završeno izdanje festivala, a u nastavku, podseća da je “nezaobilazni sadržaj lične karte svih zemalja, kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji i implementacija evropskih vrednosti kulture i umetnosti“ i  konstatuje da je „jedan od nesporno ispunjenih uslova Srbije na putu ka Evropi je postojanje jedinstvenog festivala umetničke muzike kakav je Nišville - najposećeniji jazz festival jugositočne Evrope koji dosledno brani evropske vrednosti multikulturalnosti i strpljivo neguje muzički ukus pojedinaca".

U tekstu se ukratko podseća na put Nišvilla „čiji je početak bio u uslovima ekonomskih sankcija, nedostatka sponzora, preko bombardovanja i svetske ekonomske krize“ i konstatuje da se tokom tog perioda od 17 godina, a naročito u poslednjim etapama, „Nišville stvorio svojevrstan brend – publiku koja razume i voli jazz“, pa samim tim i sam postao „brend umetničke muzike, čemu u prilog idu i nagrade i priznanja Ministarstva trgovine i uslugea, Privredne komore Srbije, kao i na status i podršku koji je festival dobio od Grada Niša, Ministarstva kulture i Turističke organizacije Srbije

U zaključku teksta se navodi „Ako se Srbiji uskoro osmehne članstvo u EU, deo zahvalnosti dugovaće i doslednim naporima pojedinca na odbrani evropskih vrednostima kakve je u njen status ugradio Ivan Blagojević“.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: