Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:39, 27. 3. 2019.

| Kultura

Tihomor Pop Asanović svira na "Nišvilu"

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
VAK-1648
Najavili i specijalne goste na niškom festivalu; foto: Vanja Keser

Legenda džez i rok scene bivše Jugoslavije nastupiće sa svojim bendom radnog naziva Tihomir Pop Asanović – Sabrina Hebiri i prijatelji na Nišvilu 2019. Asanović je u Nišu predstavio novi album Povratak prvoj ljubavi objavljen kao dupli CD ali i na vinilu, kao i vinilna reizdanja dva prethodna albuma obajvljena još sedamdsetih - Majko zemljo i Pop.

Govoreći o novom albumu Pop Asanović i Sabrina Hebiri koja je otpevala sve pesme, kako navode organizatori niškog festivala, izrazili su zadovoljstvo što će novi materijal uživo u Srbiji premijerno predstaviti upravo na Nišvilu. Pop Asanović Pop Asanović u Nišu predstavio i novi album; Foto: Nišvil

Uz stalni bend sastavljen od pretežno mlađih muzičara, dodaju, u snimanju albuma učestvovalo je puno muzičara iz cele bivše Jugoslavije - Aki Rahimovski, Janez Bončina, Radomir Mihajlović Točak, Vedran Božić, Dragi Jelić, Vlatko Stefanovski, Jani Moder i Petar Grašič.

Najavili su da će na Nišvilu imati i nekoliko specijalnih gostiju.

Ako želite stvarno napredovati u muzici morate svirati sa boljima od vas. Ono što sam ja naučio od Boška Petrovića ili Miljenka Prohaske - a naučio sam mnogo i na tome sam im neizmerno zahvalan - nešto je što sada pokušavam preneti mlađima i nadam se da sam u tome uspeo. A da li stvarno jesam - čućete na albumu i na koncertima - kaže Pop Asanović.

Pevačica Sabrina Hebiri rodom iz Rijeke nije bila nepoznato ime na hrvatskoj džez sceni ni pre ovog albuma, dodaju iz Nišvila, a ona napominje da je učešće u ovom projektu nešto o čemu je "mogla samo da sanja".

Meni su stilovi poput džeza, soula, r'n'b-a veoma bliski. Često nastupam sa svojim džez sastavom, na festivalima i muzičkim programima na TV-u, ali je saradnja sa Popom do sada bila najveći izazov, ne samo zato što je reč o legendi džez roka, već što ta legenda i dalje odlično svira i pravi muziku koja vam daje slobodu da se izrazite, ali kojoj morate dati ono najbolje što možete – rekla je Sabrina Hebiri.


Muzički put Popa Asanovića

Organizatori džez festivala podsećaju da je Tihomir Pop Asanović, nekrunisani kralj Hammond orgulja. Rođen je u Skoplju gde je i završio srednju muzičku školu, a deo detinjstva proveo i u Nišu.

Jedan je od najistaknutijih džez, rok i pop instrumentalista, ali kompozitora na ex Yu sceni. Još kao tinejdžer je sa različitim ekipama svirao po evropskim klubovima i američkim vojnim bazama, a onda se 1968. vraća u Zagreb, osniva grupu Generals i uporedo svira u sastavima legendarnog džez vibrafoniste Boška Petrovića – podsećaju iz Nišvila.

Zahvaljujući tim nastupima magazin Jazz podijum ga je stavio na listu pet najboljih evropskih orguljaša. Bio je član originalne postave grupe Time i jedan od osnivača kultne džez rok grupe Septembar. Nastupao je i snimao sa mnogim poznatim izvođačima raznih žanrova - od Tome Zdravkovića, preko sastava Pro Arte do Yu grupe, Smaka i Josipe Lisac - na kultnom albumu Dnevnik jedne ljubavi.

Sredinom sedamdesetih je objavio dva solo albuma Majko Zemljo (1974) i Pop (1976) koji se i danas smatraju možda i najboljim ostvarenjima na jugoslovenskoj progresiv i džez rok sceni. Na tim albumima su između ostalih učestvovali i Josipa Lisac, Nada Žgur, Doca Marlot, Dado Topič, Janez Bončina, Dragi Jelić, Mario Mavrin, Ratko Divjak, Pero Ugrin, Braco Doblekar, Zdenka Kovačiček, Miljernko Prohaska.

Nakon decenija provedenih u SAD gde se uglavnom bavio trgovinom instrumentima, dodaju iz Nišvila, Tihomir Pop Asanović se vratio u Zagreb i polako ali sigurno počeo da se vraća muziciranju u punoj formi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:52 // 27. 3. 2019.

    Alal vera,Blagojevicu!Jos kad bi mu se pridruzili,kao na plocama,Boncina,Josipa i Dado.No,i ovako je izvanredan izbor!

  • prof dr CVETKO Prvi

    15:32 // 27. 3. 2019.

    Pop je jedan od mnogih legendi rocka i jazza iz zlatnog doba Jugoslovenske muzike tj. sa prostora bivše SFRJ-ot i kada je muzika bila MUZIKA !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: