Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 12. 8. 2022.

| Kultura

Tokom radova na asfaltiranju puta na Hisaru otkriveno novo arheološko nalazište

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
most
Most postavljen preko arheološkog nalazišta; Foto: Lj. M.

Tokom radova ma asfaltiranju puta na brdu Hisar kod Prokuplja, radnici su na mestu gde bi trebalo da se sagradi budući parking prostor otkrili vredno arheološko nalazište sa dokazima naseljavanja. Prokupački Muzej je odradio kampanju iskopavanja tog prosora, a Vojska Srbije postavila most kako bi se čitav prostor zaštitio za vreme izvođenja radova.

Za arheologe, kažu, to nije nikakva novina jer je očekivano i gotovo sigurno da se na čitavom delu nalaze ostaci života na tom prostoru, o čemu svedoče pronađeni predmeti. most radovi Most će omogućiti nastavak radova na Hisaru; Foto: Lj. M.

Mi smo na ovom prostoru otkrili izuzetno zanimljiv viševremenski arhitektonski kompleks. Na ovako malom prostoru pronašli smo naseljavanje Hisara u bronzano doba, kasno rimsko doba, ranovizantijsko doba, u vreme srpskog srednjeg veka, a ono što je zanimljivo je da je čitav ovaj prostor prepun arhitekture, što pokazuje da su Hisar i Prokuplje bili gusto naseljavani u raznim epohama - rekla je Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos i arheolog prokupačkog Muzeja.

Naglašava da će se i u narednom periodu nastaviti iskopavanja, jer kako tvrdi, Hisar predstavlja veliki prostor koji će i nadalje biti izazov za arheološke timove za otkopavanje arheoloških nalazišta.


Vojska postavila privremeni most na Hisaru kod Prokuplja

Most dužine 20 metara i nosivosti 40 tona postavio je inženjerijski bataljon treće brigade Kopnene Vojske kako bi se premostio deo arheoloških iskopavanja koji su putari otkrili radeći na asfaltiranju puta od podnožja do brda Hisar u Prokuplju. most radovi Čitav prostor na Hisaru nekada bio gusto naseljen; Foto: Lj. M.

Inženjerci Vojske Srbije su imali posebno težak zadatak, jer se moralo voditi računa kako se ne bi oštetio prostor na kome su arheološka iskopavanja.

U dogovoru sa lokalnom samoupravom, postavili smo teško mehanizovani most, odnosno 2 članka nosivosti do 40 tona. Postavljanjem ovog mosta, obezbđeni su uslovi za prelazak teške mehanizacije i građavenskih mašina koje su angažovane na radovima i asfaltiranju ovog puta. Most će biti na ovoj lokaciji narednih 60 radnih dana - rekao je potpukovnik Bojan Milenković, zamenik komandanta 310. Inženjerijskog bataljona.

U sklopu projekta Civilno-vojne saradnje pripadnici Vojske Srbije već završili preventivnu sanaciju reke Kosanice u Kuršumlji, a do kraja nedelje biće završena i sanacija korita Jošaničke reke u okolini Blaca u dužini od oko 1.000 metara.

Inače, u toku su radovi na asfaltiranju puta do vrha Hisara dužine oko 1.000 metara gde će uskoro biti postavljena i letnja pozornica u sklopu nekoliko projekata koje je najvećim delom finansirala država, a čija vrednost prelazi 40 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: