Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 14. 8. 2023.

| Kultura

"Trag divljači" i "Ko živ, ko mrtav" na otvaranju 58. Filmskih susreta

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
pavle mensur, filmski susreti 2022, foto jv jelena misic
Ove godine 13 filmova u takmičarskom delu; foto: JV / Jelena Mišić

Prve večeri 58. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma, koji će biti održan od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Nišu, publika će moći da pogleda dva filma - Trag divljači Nenada Pavlovića i Ko živ, ko mrtav Rada Ćosića. Pre ova dva filma biće uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirjani Karanović. Ove godine publiku očekuju jedna svetska i pet niških premijera.

Selektor Dejan Dabić odabrao je 13 filmova od 20 koji su se prijavili na konkurs. Svečano otvaranje 58. Filmskih susreta je u subotu, 26. avgusta na Letnjoj pozornici nakon čega će biti uručena nagrada za životno delo "Pavle Vuisić" glumici Mirjani Karanović.

Prve večeri publiku očekuju filmovi Trag divljači Nenada Pavlovića i Ko živ, ko mrtav Rada Ćosića koji ima i glavnu ulogu.

Filmski susreti 2022 Svetska i niške premijere; foto: JV / Jelena Mišić Dan kasnije na programu su tri filma - Usta puna zemlje Puriše Đorđevića, Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Manja Nikole Končarevića.

U ponedeljak, 28. avgusta publika će moći da pogleda filmove Svilen konac Damira Romanova i Sveta Petka krst u pustinji Hadži Aleksandra Đurovića.

Četvrtog dana na programu su ostvarenja Koma Petra Jakonića i Vera Nedeljka Kovačića, a dan kasnije Momak i devojke Ivice Vidanovića i Oluja Miloša Radunovića.

31. avgusta na Letnjoj pozornici biće prikazana svetska premijera filma Što se bore misli moje Milorada Milinkovića i Indigo kristal Luka Mihailovića.

Poslednje večeri festivala, 1. septembra, biće dodeljene tradicionalne nagrade - Gran-pri Naisa, "Car Konstantin", "Carica Teodora", povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i debitanta.

Nakon toga sledi svečano zatvaranje i prikazivanje filmova niških produkcija - premijera dokumentarnog filma o glumcu Žiki Milenkoviću Narodni glumac, u produkciji Olivera Paunovića, a u režiji Vladimira Ristića, kao i dugometražni igrani film Prihvati ili odbij, prvi koji je kompletno u niškoj produkciji, u režiji Božidara Pešića.

Ulaznice će biti u prodaji ove nedelje po ceni od 2.500 dinara za komplet, a od drugog dana festivala u ponudi će biti i pojedinačne karte, po ceni od 500 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijela Kostić

    15:30 // 14. 8. 2023.

    Još da nisu odložili prodaju karata jer je direktor NKC-a službeno odsutan

  • Suzana

    11:03 // 14. 8. 2023.

    Napokon malo kulture u Nisu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: