Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 7. 4. 2021.

| Kultura

Treća međunarodna nagrada za prokupački dokumentarni film

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
crkva
Nagrađen dokumentarni film o prokupačkoj crkvi; Foto: Lj. M.

Dokumentarni film o crkvi Svetog Prokopija "Pokajnik u pokušaju" dobio je specijalno priznanje na Atinskom međunarodnom filmskom festivalu u Grčkoj. Ovo je treća nagrada na nekom od Festivala za film koji je za nešto više od 3 meseca prikazan na 13 filmskih smotri u Americi, Engleskoj, Španiji, Slovačkoj, Turskoj, Indiji, Alžiru, Singapuru i Grčkoj.

Petnaestominutni film snimljen početkom januara ove godine govori o čoveku koji je postao invalid, a sebe je pronašao u veri i crkvi u svom gradu, a scenarista i reditelj Žikica Jovanović ističe da će pomoći da veliki broj ljudi širom sveta čuje priču o ovom hramu.

Polako idemo ka cilju da upoznamo ljude širom planete sa našom svetinjom. To je crkva koja je posvećena Svetom Prokopiju, zaštitniku našeg grada čije mošti počivaju u njoj. Pored turističkog značaja koji film ima za ovaj kraj, film nosi i jednu toplu ljudsku priču o čoveku koji je pronašao sebe u pravoslavnoj veri - istakao je Jovanović.

Inače, prokupačka crkva je jedna od najstarijih i specifična je po tome što u njoj počivaju mošti dvojice svetih ratnika Prokopija i Georgija, obojice stradalih zbog hrišćanske vere 303. godine.

Dokumentarni film "Pokojnik u pokušaju" je prvu međunarodnu nagradu dobio krajem februara u Indiji za najbolji religijski film na “Tagore International Film Festivalu”, a sredinom marta je nagrađen na World Film Carnivalu iz Singapura.

Premijerno, planirano je da Prokupčani film pogledaju sredinom jula, tokom obeležavanja gradske slave Sveti Prokopije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: