Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 12. 11. 2018.

| Kultura

“Tri praseta” i “Ružno pače” ove nedelje na repertoaru Pozorišta lutaka

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Ružno pače predstava
Ružno pače se suočava sa živtonim izazovima i postaje prelepi labud; Foto: Pozorište lutaka

Dve bajke Hajnsa Kristijana Andersena igraće se ove sedmice na daskama niškog Pozorišta lutaka. U četvrtak 15. novembra od 18 sati na reperoaru je moderna priča o drugarstvu, ljubavi i zajedništvu - Tri praseta, a u nedelju 18. novembra od 11:30 na programu je priča o pobedi nad nepravdama - Ružno pače.

Jedan od najčuvenijih Andersenovih tekstova u četvrtak postavlja režiser Zoran Lozančić, a "Tri praseta" su priča u kojoj Bucko, Mucko i Gucko žive bezbrižno ne sluteći da im se može dogoditi bilo kakvo zlo, dok je cvetna livada njihovo omiljeno mesto za igru.

Međutim, na tri “dobra zalogaja“ oko baca zloćudni i proždrljivi vuk. Ali tri praseta su uspela da se spasu. U nameri da doskoče vuku, odlučuju da svako od njih sagradi svoju kućicu. Jedno prase je napravilo kućicu od slame, drugo od pruća, a treće od cigala. Dve kućice, od slame i pruća, vuk je uspe da ponovo poruši. Ali treća se pokazala kao preveliki zalogaj čak i za tako opasnog “stvora“ kao što je vuk. Došao je kraj stalnom bežanju. Srećni i bezbrižni, ali mnogo oprezniji, prasići nastavljaju da žive u slozi - piše u opisu predstave.

Tri praseta igraju - Tatjana Milenković (Bucko), Svetlana Mihajlović (Mucko) i Dejan Gocić ( Gucko), a vuka igra Slobodan Miljković.

Tradicionalni nedeljni termin rezervisan je, takođe, za Andersonovu priču u adaptaciji i režiji Biljane Vujović.

Predstava počinje, kako navode iz Lutkarskog, u iščekivanju radosnog događaja u kući mama Pate i tate Patka, jedno za drugim na svet dolaze tri slatka pačeta, a sa zakašnjenjem dolazi i pomalo čudno pače, koje je samo majci lepo.

Svi ga odbacuju, guraju i rugaju mu se. Komšinice Koke spletkare i ogovaraju po komšiliku, a čudno pače ne prihvata ni otac Patak, pa ni braća. Potišteno i odbačeno od svih ono kreće u svet. Boreći se sa mnogim nepravdama prerasta u prelepog labuda, pokazujući da je vredno živeti. Ovo je edukativna priča o ljudima koji idu ispred svog vremena i društva koje ne može da ih shvati i prihvati. Veseli i šaroliki kostimi, lutke i maske, predstavljaju prekrasan ambijent za scensku igru - navodi se u opisu predstave.

Ružno pače igra Davorin Dinić, a mamu Patu i tatu Patka dočaraće Biljana Radenković i Dejan Gocić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: