Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:29, 12. 9. 2022.

| Kultura

Tri nagrade na dva festivala za reditelja, glumicu i predstavu Narodnog pozorišta Niš

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
nagrada topola, narodno pozoriste nis
Najbolja predstava u Topoli; foto: Narodno pozorište Niš

Tokom trajanja trećeg festivala "Teatar na raskršću" u Nišu, članovi Narodnog pozorišta iz ovog grada učestvovali su na dva međunarodna festivala i dobili priznanja. Nikola Zavišić je nagrađen za najbolju režiju u Čortanovcima, Ivana Nedović je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, a predstava Sladoled imala najviše glasova publike u Topoli.

nagrada cortanovci, foto narodno pozoriste nis Nagrada za najbolju režiju u Čortanovcima; foto: Narodno pozorište Niš Na međunarodnom festivalu "Novi Tvrđava teatar" u Čortanovcima izvedena je predstava Čudo Svetog Georgija, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, teatra "Ivan Radoev" iz Plevena i teatra "Joan Slaviči" iz Arada.

Žiri festivala, koji su činili Ivana Đurić Paunović, Jovana Balašević i Laslo Blašković odlučio je da nagrada za najbolju režiju pripadne Nikoli Zavišiću.

Zavišić je, između ostalog, jasno i čitko progovorio upravo o vezama i saglasjima bliskih, a tako dalekih balkanskih naroda, koji se ogledaju u Čudu Svetog Georgija zanemelog pred aždajom stvarnosti koju bismo u ovom slučaju najpreciznije moglo nazvati kertesovskim lapsusom – besudbinstvo - kažu iz Narodnog pozorišta Niš.

ivana nedovic, foto narodno pozoriste nis Ivana Nedović nagrađena za ulogu majke u predstavi "Sladoled"; foto: Narodno pozorište Niš

Predstava Sladoled je izvedena na Međunarodnom festivalu duodrame u Topoli, a nagradu za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Ivani Nedović za ulogu majke, a predstava je osvojila i najviše glasova publike

Tročlani žiri Festivala duodrame činili su predsednik Tomislav Toma Trifunović, Sergej Trifunović i Vesna Stanojević.

Novu priliku da Narodno pozorište obogati vitrinu sa nagradama i priznanjima imaće 26. septembra kada će predstava Jedan Edip biće izvedena na Međunarodnom festivalu antičke drame u Severnoj Makedoniji.

povelja za ivanu nedovic, narodno pozoriste nis Najbolja glumica u Topoli je Ivana Nedović; foto: Narodno pozorište Niš

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: