Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 21. 9. 2020.

| Kultura

Trubači i vatromet zatvorili “Nišvil za zaborav”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
South Rail Messengers
Završen septembarski "Nišvil"; foto: Zoran Ćirić

U nadi da se ovakvo izdanje festivala nikada više neće ponoviti, uz vatromet i zvuke trubača Gorana Cekića, koji su sa niške Tvrđave na južnjački način izveli “Kada sveci marširaju“, završeno je septembarsko izdanje Nišvila.

Ovo je drugo ovogodišnje izdanje Nišvila, posle avgustovskog onlajn na Letnjoj pozornici i bez prisustva publike.

Prema rečima direktora festivala Ivana Blagojevića, zbog globalne situacije sa virusom korona, 2020. je najteža godina kada je reč o organizovanju i realizovanju programa od osnivanja festivala.

Septembarsko izdanje ovogodišnjeg Nišvila smo, posle nastupa grupe Artan Lili, završili onako kako smo ga i otvorili: uz posluženje žute lubenice i muziku uživo sa “Nišville Jazzcycle” koji je tokom leta sve vreme bio parkiran ispred Nišville jazz muzeja – rekao je Blagojević.

Orkestar Gorana Cekica na Nisville Jazzcycle-u Trubači za kraj; foto: Zoran ĆirićOvogodišnji festival, sa ograničenim brojem posetilaca, sadržao je nekoliko besplatnih muzičkih (Youth – Museum i Welcome stage) i flmskih programa (Movie stage i Kristina stage). Koncerte i filmske projekcije je, prema proceni direktora festivala, pratilo nekoliko hiljada posetilaca uključujući i sve prolaznie koji su se zadržali i ispratili makar jedan koncert ili projekciju.

Broj ljudi koji je uživao u redukovanom programu je, kaže Blagojević, identičan kao i za prvo izdanje festvala, 1995. godine u Sali kluba Vojske.

Od 17. do 20. septembra na Youth stage-u ispred Nišville jazz muzeja održano je 14 koncerata.

Nastupili su Nišville youth Arkestra, Milan Petković Quartet, Glib, El Mejor, 4G’s, LAB Organ Trio, Dečji hor “Čarobna nota”, međunarodni omladinski JAIN (Jazz and Interculturalism), Johny Quartet, South Rail Messengers, a program je zatvorio sastav Artan Lily.

U sklopu matine programa na Welcome stage-u (kod Česme kraljice Natalije) nastupilo je 8 grupa: Godina Konja, Oposite Way, Hot Spot, Paradox, Rusty Strings, Tomycoustic, T.U.N.E i Mokri Jazz. Na Kristina Stage-u je nastupilo četvoro pijanista koji su pratili neme filmove (Marija Antunović, Sofija Vukić, Aleksandar Mitić, Vuk Petrović), a na Nišville movie stage-u je prikazano 26 filmova.

Prvog dana festivala u Gradskoj kući u Nišu je uručena Nišvil nagrada za životno delo proslavljenom džez pijanisti, kompozitoru, aranžeru, pedagogu, džez promoteru, istoričaru džeza i esejisti Milošu Miši Krstiću.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    19:54 // 21. 9. 2020.

    Dovoljno da m je i to

  • Кунта & Кинте

    15:18 // 21. 9. 2020.

    Хвала Богу.
    Сада на миру можемо да спремамо АЈВАР.

    • Smuk

      18:02 // 21. 9. 2020.

      @Kunta&... : Živu turšiju li da zabatalimo ? Flaširani paradizo ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: