Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 15. 8. 2015.

| Kultura

Tvrđava posećenija druge večeri "Nišvila"

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti
DSC-9920
"Inkognito" zvezde druge večeri "Nišvila"; foto: Vanja Keser

Drugo veče na „Nišvilu“ bilo je u znaku fuzije džeza sa modernim zvucima world music-a, fanka i popularne domaće izvođače što je na festival dovelo više publike nego prethodne večeri.

DSC-9288 Naziv sastava “Eftekasat“ znači "odlična ideja koja se pojavljuje niotkuda“; foto: Vanja Keser Program na glavnoj bini počeo je uz zvuke “Vein trija“ iz Švajcarske. Kombinacija klavira, kontrabasa i bubnja prisutne je podsetila na muziku Telonijusa Monka, iako elementi modernog prelaze granice standardnog džeza.

Egipatski world music sastav “Eftekasat“, čije ime nosi simboličku karakterizaciju, nastupio je prvi. “Odlična ideja koja se pojavljuje niotkuda“ prevod je naziva ovog benda, a upravo takvu spontanost su pokazali i na bini. Orjentalni zvuk pomešan sa slobodarskim duhom Mediterana zaintrigirao je publiku koja ipak nije u velikom broju ispratila ovaj nastup.

Ovo je treći put kako bend nastupa u Nišu. Ja sam novi u bendu i uživao sam najviše jer sam prvi put ovde.  Mi kombinujemo džez sa melosom našeg prostora i čini mi se da to publika ovde dobro razume jer razlike u mentalitetu skoro da i ne postoje - poručio je Muhamed Ali, violinista „Efrekasata“.

DSC-9428 Monti Aleksander se sa svojim trijom predstavio na klaviru; foto: Vanja KeserNesvakidašnja muzika šestožičane bas gitare opet je fokus prebacila sa klasičnog džeza na savremene improvizacije. Kolumbijac Snow Owl oduševio je publiku svojim virtuoznim umećem na ovom instrumentu. Iako ne pripada klasičnom džezu, Snow Owl je muzikom uspeo da prevaziđe žanrovske međe i spoji džez sa latino-muzikom i popom.

Zvezde večeri bili su Jamajkanac Monti Aleksander kao i sastav “Incognito“ iz Velike Britanije.

Monti Aleksander se sa svojim trijom predstavio na klaviru, podsetivši na vremena kada je sarađivao sa Gilespijem, Sinatrom, Klarkom Terijem ili Sonijem Rolinsom. 

Rodonačelnici "acid" džez scene u svetu, sastav “Incognito“ orijentisan je na kombinovanje džeza sa elementima fanka i hip – hopa. Posetiocima “Nišvila“ Britanci su ponudili bogat repertoar iz opusa koji traje ravno 35 godina. Ovaj bend ujedno je i proslavio tridesetpetogodišnjicu rada, a nastup na niškom festivalu deo je svetske turneje “Amplified Soul Tour“.

DSC-9815 "Inkognito" - rodonačelnici "acid" džez scene u svetu; foto: Vanja KeserZavršnica druge festivalske večeri pripala je muzičarima iz Srbije. Sastav “Ničim izazvan“ za godinu dana održao je već treći koncert u Nišu. Za razliku od prethodne godine kada su nastupali na jednom od besplatnih stejdževa, tvorci hitova “O tebi“ i “Rekla je“ ovog puta našli su se na glavnoj bini.

Publika koja nije obezbedila ulaznice za glavni program festivala mogla je da uživa u besplatnim koncertima među kojima su nastupi „Sofia jazz band-a“, sastava “Take a walk“ na Open stejdžu.

Na Midnight jazz stejdžu koji postoji od ove godine nastupili su “Trenchtown Senior“, “Faze Action“ i “Water Nymph“.

Kako je izgledalo drugo festivalsko veče

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    12:28 // 16. 8. 2015.

    Hajde malo o ciframa.. Bilo je lepo, poseceno, guzva, puno ljudi, ali dajte da znamo koliko je to posetilaca festivala prodefilovalo.. pa stranaca..

  • jug

    14:29 // 15. 8. 2015.

    E ovo vec lici na dzez festival, a ne prosle god bilo je svega samo ne dzeza.

    • CVETKO prvi

      20:31 // 15. 8. 2015.

      Nije loš ni rock , a ? Ovog leta ga ima malo ali neke mlade grupe razbijaju !

  • Čiča

    12:52 // 15. 8. 2015.

    Drago mi je da sam čuo i video strance u našem gradu, ali mislim da ih treba biti više. Koliko mi para ostavljamo po inostranstvu da nam oni bar pola vrate bio bi srećan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: