Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 28. 1. 2018.

| Kultura

U Aleksincu ove nedelje prvi Zimski pozorišni festival za decu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
dom kulture
Festival za decu počinje 29. januara i traje do 3. februara; foto: Google maps

Predstavu o sreći, ljubavnu bajku, veselu savremenu priču, kao i komade Alisa u zemlji čuda, Aladin i Mali princ, mališani će moći da pogledaju od 29. januara do 3. februara u Domu kulture u Aleksincu, najavljuju organizatori, na prvom Zimskom pozorišnom festivalu za decu koji se održava u ovom gradu.

Nesrećna Kafina će otvoriti pozorišni festival za decu 29. januara, a predstava je, kako kažu, rađena po motivima smešno žalosne igre Jovana Jovanovića Zmaja, u režiji Nebojše Savića. Izvodi je Centar za kulturu Valjevo i Šabačko pozorište.

Nesrećna Kafina je predstava o sreći. O sreći u nesreći. Sa srećnim završetkom. Kao kad vam život da puno limuna, a vi napravite limunadu. Kao pogled kroz ružičaste naočare - navodi reditelj.

Narodno pozorište iz Pirota će 30. januara odigrati Alisu u zemlji čuda, u režiji Davida Alića, koji kaže da je odgovor na pitanje “Šta je ta Zemlja čuda?” dobio putem mašte, ali smatra da ni taj put nije uvek popločan i ima puno neravnina i neprohodan je. festival za decu Aleksinac Prvi Zimski pozorišni festival za decu u Aleksincu; foto: Teatar 91

I misleći da je Zemlja čuda bajka, polako sam počeo da verujem i u Šeširdžiju, i u Kunića, Puha, Karte, Crvenu Kraljicu i Kralja, Belog zeca, sva ta stvorenja, ali i u Alisu. Tako sam došao do odgovora da smo Zemlja čuda mi sami - dodaje reditelj.

Bajka za decu po motivima poeme Dušana Đurišića Baroni di makroni igra se 31. januara, a izvodi je Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda, dok je režiju radila Olja Đorđević. Kažu da je tema ove bajke ljubavna priča, koja govori o nepremostivim razlikama između ljudi koji pripadaju drugačijim kulturama.

Crvenkapa i zbunjeni vuk je vesela savremena bajka u kojoj je sve izokrenuto u odnosu na poznatu bajku, a ona je na repertoaru 1. februara. Igra je Pozorište za decu iz Kragujevca, a režiju potpisuje Milić Jovanović.

Snoviđenje nestašnog i radoznalog dečaka Vučka uvodi nas u priču o vuku, „zveri” koja je predstavljena kao nesrećno, zapostavljeno i proganjano biće. On je u prvom delu bajke zaista zbunjen, jer je našao sebe u ulozi Vuka - piše u opisu predstave.

U Aleksincu će glumci iz Kruševačkog pozorišta 2. februara odigrati Aladina, u adaptaciji i režiji Zorana Lozančića. U pitanju je fantastično ispričana priča iz 1001 noći o Aladinu i čarobnoj lampi, koja govori o pobedi dobrog nad zlim, ali i o pobedi ljubavi.

Fascinantni kostimi uz sjajnu kompjutersku animaciju, odličnu muziku i, pre svega, uverljiva gluma, preporučuju ovu predstavu za više gledanja, gde podjednako uživaju i deca i odrasli - kažu organizatori.

Na zatvaranju festivala 3. februara, u čast nagrađenih će Gradsko pozorište “Teatar 91” iz Aleksinca odigrati predstavu Mali princ, po poznatoj priči Antoana de Sent Egziperija, koju je režirao Dragoslav Ranđelović.

U aleksinačkom teatru kažu da su predstave za prvi Zimski pozorišni festival za decu birali reditelj Miloš Jagodić, glumica Jelena Stajkovac i glumac Fuad Tabučić.

Stručni žiri koji će odlučivati o nagradama čine dramski pisac, dramaturg, scenarista i direktor Pozorišta “Boško Buha” Igor Bojović, psiholog i reditelj Dragoslav Ranđelović i glumac “Teatra 91” i dobitnik brojnih pozorišnih nagrada Srđan Stojadinović.

Sve predstave počinju u 19 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: