Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:09, 29. 3. 2023.

| Kultura

U Aleksincu počinje međunarodno takmičenje pijanista - Memorijal u čast prerano preminule koleginice

Autor:J. S.Izvor:Južne vesti
dom kulture aleksinac
Program počinje večeras u Centru za kulturu; foto: JV

Treću godinu zaredom, ali prvi put uživo, u Aleksincu se održava Memorijal "Sanja Pavlović", međunarodno takmičenje pijanista, koje su u čast prerano preminule profesorke klavira pokrenuli iz Muzičke škole "Vladimir Đorđević". Otvaranje je večeras, 29. marta od 18 sati, kada će u Centru za kulturu nastupiti perspektivni mladi pijanista i pobednik prvog Memorijala Andrea Simone De Nicolo iz Italije, a nastupi su predviđeni do 31. marta.

Iz Muzičke škole "Vladimir Đorđević" u Aleksincu ističu da je Memorijal posvećen prerano preminuloj koleginici prvi put realizovan 2020. godine, jer su želeli da sačuvaju uspomenu na ovu profesorku klavira, koja je rodom iz Vranja, ali je bila njihova saradnica i profesorka.

Ove godine deo programa Memorijala koji traje od 29. do 31. marta biće i uživo, kao i onlajn, a iz škole ističu da žiri i ove godine čine eminentni profesori - Ilia Tchernaev (Sofija, Bugarska), Helena Davidović (Šabac) i Spomenka Špirić (Niš).

Ove godine imamo dva koncerta povodom otvaranja i zatvaranja Memorijala. Na otvaranju, 29. marta od 18 sati, nastupiće perspektivni mladi umetnik iz Italije Andrea Simone De Nicoló. U četvrtak 30. marta nastupa kamerni trio u sastavu Mirjane Nešković, violina, Marko Bogdanović, klavir i Dušan Kočišević, violončelo, u Centru za kulturu od 19 sati - poručuju.

Ističu da su Memorijal pokrenuli 2020. godine, u doba pandemije, jer su želeli da sačuvaju uspomenu na prerano preminulu kolegenicu. Iako je održan u digitalnom formatu utisci su bili pozitivni, pa je i naredne godine bio onlajn.

Osnovni cilj i tendencija takmičenja jeste da učesnicima pruži divno iskustvo nakon koga će se saradnja sa učesnicima nastaviti u narednim godinama. Pozitivne povratne informacije svedoče o tome da se posvećenost i predanost prepoznaju, što možemo videti po ostvarenim i uspešnim saradnjama kako u zemlji u kojoj je takmičenje nastalo, tako i u različitim državama sveta. Radujemo se svakoj narednoj godini takmičenja - ističu iz Škole.

Ove godine će deo programa biti i uživo, a ističu da su uveli i novine.

Ove godine imamo čast da ugostimo prof. Helenu Davidović iz MŠ " Mihailo Vukdragović" u Šapcu, prof. Draganu Đorđević sa Fakulteta Umetnosti u Nišu kao i direktorku Muzičke škole u Nišu prof. Spomenku Špirić. Takođe, svake godine trudimo se da obogatimo takmičenje nekim novim idejama i zalaganjima, te je ove godine takmičenje uvelo i kategoriju kamenih ansambala sa tendencijom da ta disciplina dobije značaj na prostorima južne Srbije - navode iz škole.

Inače Sanja Zdravković Pavlović je rođena 1980. godine u Vranju, osnovne studije završila je u Nišu, a usavršavala se u Skoplju. Za vreme svog muzičkog obrazovanja bila je učesnica mnogih takmičenja, sarađivala je i sa muzičkim pedagozima, a svoj pedagoški rad započela je u Osnovnoj muzičkoj školi “Vladimir Đorđević” u Aleksincu kao profesorka klavira i klavirska saradnica. Ističu da je sa svojim učenicima osvajala veliki broj nagrada na muzičkim takmičenjima, a često je nastupala na brojnim koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Više o Memorijalu možete videti na zvaničnom sajtu i Fejsbuk stranici.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: