Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 2. 10. 2022.

| Kultura

U Igrištu kod Kuršumlije obeležava se 110 godina od mobilizacije Gvozdenog puka

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
spomenik gvozdenom puku
Prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

U kuršumlijskom selu Igrište iz koga se na mobilizaciju u Prvom svetskom ratu odazvalo 17 meštana, od kojih je 14 poginulo, u ponedeljak, 3. oktobra, obeležava se 110 godina od formiranja Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, najodlikovanije srpske vojne jedinice u Prvom svetskom ratu.

U tom selu je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u Topličkom okrugu, visok je 6 metara i izgrađen je uz pomoć donacija, a koštao je oko 30.000 evra. Urađen je od nakvalitetnjeg granita uvezenog iz Južnoafričke Republike, sa dvoglavim orlom na vrhu, Karađorđevom zvezdom i grbom Srbije.

Program će početi od 11 sati, a vence na spomenik u Igrištu položiće predstavnici Opštine Kuršumlija, Vojske Srbije, Udruženja "Gvozdeni puk" iz Igrišta, pojedinci i druge boračke organizacija iz Toplice -kažu organizatori.

I u Prokuplju će se obeležiti 110 godina mobilizacije Gvozdenog puka koje počinje 2. a završava se centralnom državnom ceremonijom koja će biti održana u tom gradu ispred spomenika junacima Gvozdenog puka 7. oktobra 2022. godine od 11 sati.


Najodlikovanija jedinica srpske vojske

Pripadnici "Gvozdenog puka" učestvovali su u 3 rata - dva balkanska i u Prvom svetskom ratu, a zastava "Gvozdenog puka" bila je najodlikovanija zastava srpske vojske i nikada nije pala u ruke neprijatelja.

Istoričari podsećaju da su nakon samo 20 dana od mobilizacije vojnici puka učestvovali u poznatoj Kumanovskoj bici, te da je najvišim srpskim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima odlikovano 255 oficira, podoficira i vojnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    23:46 // 5. 10. 2022.

    Slava im ali ali moje mišljenje je da su i tada ovi sa severa izmanipulisali nas sa juga srbije da rytujemo a oni da pišu istoriju neka ssda bude obrnuto neka oni ratuju a mi ćemo da im dižemo spomenike i da obeležavamo njihovu žrtvu.bog neka mi oprosti što ovako pričam.

  • Rade

    21:58 // 2. 10. 2022.

    U Toplici, Kosanici, Jablanici,Pustoj Reci bilo je više naroda i vojno sposobnih pre 110 godina nego danas. A Podujevo više naroda nego cela Toplica

  • Милан Вучковић

    14:12 // 2. 10. 2022.

    Био сам ове године на Крфу имају спомен обележје између места Дасије и Ипсоса.Слава им!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: