Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:21, 23. 5. 2017.

| Kultura

U Leskovcu krajem maja “Festival evropskog filma”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Scena iz filma The Hour of the Lynx
Nakon Nišlija, i Leskovčani će moći da pogledaju najbolja ostvarenja evropske kinematografije; foto: print screen/youtube

Ljubitelji evropske kinematografije moći će da pogledaju 15 najnovijih ostvarenja na “Festivalu evropskog filma”, koji će biti održan od 26. maja do 1. juna u Leskovačkom kulturnom centru.

U petak, 26. maja od 17 sati biće prikazan austrijski film “Noć od 1000 sati” o “zabranjenoj strasti i velikoj porodičnoj tajni”, kako ga opisuju organizatori.

Dva sata kasnije, navode organizatori, biće prikazan dokumentarni film  “Evropa kakvu voli”.

Film o politici ljubavi. Evropa je na ivici socijalne i ekonomske promene bliska viziji četiri para, koji se u svakodnevnom životu suočavaju sa borbom za život, decu, a sve to između šarma, seksa i mnogo strasti - kazali su organizatori.
 

Sledećeg dana od 17 sati, biće prikazana drama “Leteti kući” u kojoj biznismen sa Vol Strita dobija zadatak da pregovara posao sa bogatim šeikom sa rokom od nedelju dana, inače će posao propasti.

Istog dana, od 19 sati, biće prikazan film “Član porodice” o finansijskim poteškoćama jedne kiparske porodice.

U nedelju 28. maja od 17 sati, Leskovčani će moći da pogledaju slovački dokumentarac “Sloboda pod teretom” o najstarijoj generaciji nosača koji se sa ogromnim teretom na leđima penju svakodnevno po planinama, raznoseći namirnice onima kojima su potrebne.

2 sata kasnije, na repertoaru će se naći hrvatska drama Arsena Antona Ostojića "Halimin put".

Ovo je dirljiva priča o dve žene koje dele jedno majčinstvo u posleratnoj bosanskoj Krajini, tačnije, priča o dobroćudnoj Halimi koja pokušava pronaći svog nestalog sina, svesna kako je jedini način da uspe u svojoj nameri taj da pronađe svoju nećaku koja je s njim na poseban način povezana, a koju niko nije video već dvadesetak godina - kazali su organizatori.

(/slika2)Dan kasnije u 17 sati biće prikazan francuski dokumentarni film “Istrajnost” o migrantskoj krizi u Evropi, dok će od 19 sati filmofili moći da pogledaju film “Rijaliti” o osobi koja postaje opsednuta učešćem u rijaliti šou.

Za sledeći dan, najavljena je “Tišina”, grčka drama o operskoj pevačici koja gubi glas, kao i danski film “Linksovi sati”.

Sveštenica Helen saznaje da psihijatar koji je tražio pomoć od nje, možda nije bio baš sasvim iskren o svom radu sa suicidalnim ubicom - navodi se u opisu filma.

U sredu 31. maja na repertoaru je drama “Stoklohmske priče” o životu petoro ljudi čiji se životni putevi ukrštaju tokom 5 kišnih dana u novembru. Nakon toga, od 19 sati,  biće prikazan prvi bugarski 3D dokumentarni film “Hod po vatri”.

Poslednjeg dana festivala, od 17 sati biće prikazana holandska romantična komedija “Iznenađenje”, a 2 sata kasnije i portugalska drama “Smrt Karlosa Gardela” prema romanu Antonia Loboa Antunesa.

Nuno je mladi narkoman u komi. Tokom 2 dana on balansira između života i smrti. Svaki od njegovih rođaka evocira ličnu mrežu uspomena. Njegov otac Alvaro, okupiran tangom, odbija da prihvati realnost i meša imitatora sa svojim omiljenim tango pevačem Karlosom Gardelom. Splet ukršenih nedostataka i neispunjenih želja, gde uvek postoji latentna krivica, vodi nas kroz prošlost i sadašnjost Nuna i njegove porodice - navode organizatori.

Poslednji film koji će se od 21 sat naći na repertoaru je drama koja stiže iz Litvanije, pod nazivom “Deca hotela Amerika” o životu tinejdžera u Sovjetskoj Litvaniji.

Ovaj festival zajednički organizuju EU info centar, EU info kutak Niš i Leskovački kulturni centar uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

“Festival evropskog filma”, kažu organizatori, tokom maja i juna biće prikazan u 5 gradova širom Srbije zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Organizatori ističu da je ulaz za sve projekcije besplatan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: