Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:02, 13. 10. 2017.

| Kultura

U Leskovcu počeo sedmi Samit fotografa bivše Jugoslavije

Autor:B. A. Izvor:Južne vesti
Izložba-na-Platou-ispre-LKC-a,-foto-S.S.
Eminentni autori fotografija u Leskovcu; Foto: S. S.

Više od 50 fotografa iz zemalja bivše Jugoslavije posetiće Leskovac u okviru trodnevnog Samita, koji se održava sedmi put, a koji je otvoren sinoć u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Ljubitelji fotografije moći će da vide radove učesnika, ali i da čuju nešto o fotografiji na tematskim predavanjima i panel diskusijama.

Izložba-fotografija-na-Galeriji-LKC-a,-foto-S.S Foto: S. S. Izložbu fotografija “Budućnost sećanja” Aleksandra Kelića, u holu Leskovačkog kulturnog centra, otvorila je Vesna Danilović, programski direktor kulturnog centra Beograda, čime je i zvanično počeo Samit.

Seriju crno-belih fotografija kroz koje, prema rečima Danilovićeve, umetnik prikazuje život i njegov pogled na svet, posetoci mogu da vide sve vreme trajanja Samita.

Ove fotografije svojim motivima, osobenom kompozicijom, balansom svetla i senki, dinamikom i mirom, svedoče o jednom zaokruženom delu koje svakoga od nas vodi direktno u njegov, a i naše sećanje budućnosti - kazala je Danilović.

Pored ove, otvorene su i dve međunarodne izložbe fotografija. Na Galeriji Leskovačkog kulturnog centra je postavka radova 132 autora iz svih zemalja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja, prema rečima organizatora, predstavlja presek aktuelne fotografske scene regiona, dok su na Platou ispred Kulturnog centra izložene fotografije nastale na prošlogodišnjem Samitu. Da-i-fotografi-jednom-budu-na-fotografiji,-foto-S.S Da i fotografi jednom budu na fotografiji; Foto: S. S.

Samit, u trajanju od tri dana, okuplja eminentne autore fotografija iz regiona, a svrha okupljanja je, kako kažu organizatori, unapređenje saradnje umetnika i udruženja iz regiona. Samit fotografa EX Jugoslavije organizuje Foto klub Leskovac u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom je Grada.


“Tomin šešir” zagrebačkom fotografu Vinku Šebreku

Tomislav-Peternek,-Vinko-Šebrek-i-Dragan-Milovanović,-foto-S.S Foto: S. S. Ovogodišnju nagradu “Tomin šešir”, koja se na Samitu dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu, dobio je počasni predsednik Foto kluba Zagreb Vinko Šebrek. Njemu je šešir, kao i povelju, dodelio legendarni domaći fotograf, po kome je nagrada i dobila ime - Tomislav Peternek.

Tokom uručivanja šešira, Peternek je ovogodišnjem laueratu poželeo da ga ponosno nosi i da zajedno nastoje da fotografijom izbrišu sve razlike koje postoje.

Na ovom šeširu nema mog potpisa pošto to nisu stigli još da urade, a na svu sreću ja sam dobio rezervu kada je prvi šešir napravljen i ja Vam to poklanjam - rekao je Peternek.

Dobitnik nagrade Vinko Šebrek, zahvalio se svom prijatelju Tomi, koji je, kako je kazao, dao mnogo za fotografiju, ljude i svet, ali i onima koji su ga predložili za nagradu, kao i svojoj matičnoj organizaciji Foto klubu Zagreb.

Ja se ovde osećam kao kod kuće, to sam od samog početka osetio i hvala svima, naročito Tomi koji mi je uvek bio uzor - rekao je Šebrek.

Vinko Šebrek poznati je hrvatski fotograf koji se ovim poslom bavi od druge godine srednje škole. Do sada je imao više od 30 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi u zemlji i svetu. Dobitnik je značajnih priznanja, među kojima je i nagrada “Tošo Dabac” koju Foto klub Zagreb dodeljuje za životno delo u oblasti fotografije.

Nagrada “Tomin šešir” ustanovljena je pre tri godine, a do sada su je dobili slovenački fotograf Ivo Borko i leskovački fotograf Dragan Milovanović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: