Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:59, 30. 11. 2018.

| Kultura

U Leskovcu počinju “Dani Nikolaja Timčenka”

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
timčenkov kutak leskovac
Kutak u Biblioteci posvećen Timčenku, foto: B. Antić

Sa stvaralaštvom autora koji se bave esejistikom, književnom kritikom i istorijom književnosti, odnosno novinama u ovim oblastima, posetioci će moći da se upoznaju u okviru “Dana Nikolaja Timčenka” koji će se održati od 6. do 8. decembra u Leskovačkom kulturnom centru.

Manifestacija će biti otvorena 8. decembra u 18 sati, kažu organizatori, a prvi dan obeležiće 2 tribine - na jednoj će profesori književnosti govoriti o knjizi Nikolaja Timčenka Budno oko, dok će od 19 sati posetioci moći da čuju nešto više o knjizi Dragane Bedov Estetika i etika književne reči. knjige nikolaj timcenko Foto: B. Antić

Knjiga Dragane Bedov prva je celovita monografska studija o Nikolaju Timčenku, tako da će publika moći bliže da se upozna sa stavralaštvom i životom našeg poznatog književnika. O knjizi će, pored autorke, govoriti i profesor Milivoj Nenin - kažu organizatori.

Drugog dana manifestacije, od 18 sati, biće održan okrugli sto na temu zadužbinarstva u Srbiji, na kojoj će govoriti Mirjana Dragaš, Dušan Ivanić, Marko Nedić, Biljana Mičić i Jovan Pejčić, a od 19:30 publici će biti predstavljena knjiga Trajno i prolazno prošlogodišnjeg laureata Marka Nedića.

Poslednjeg dana, od 10 sati, predviđena je poseta Legatu Nikolaja Timčenka, kao i dodela nagrada za najbolje delo iz oblasti nauke o književnosti.


Ovogodišnji laureat Aleksandar Jovanović

Nagrada za najbolje delo iz oblasti nauke o književnosti, koja se tradicionalno dodeljuje na manifestaciji “Dani Nikolaja Timčenka”, ove godine pripala je Aleksandru Jovanoviću za delo Stih i pamćenje - o poeziji i poetici Milosava Tešića.

U užem izboru našle su se i knjige Đorđa J. Janića Sveti antisvet i Zorana Lakovića Reči u senci, ali je žiri doneo odluku da, obrazlaže Biljana Mičić, nagradi Jovanovića za “knjigu koja bi mnogima mogla poslužiti kao uzor umetnosti tumačenja i vrednovanja poezije”.

Reč je o jednoj izuzetnoj studiji, o poetici i poeziji našeg značajnog pesnika i akademika Milosava Tešića. Aleksandar to radi na jedan pitak, prijemčiv način. U knjizi su se našle studije o pojedinim pesničkim ostvarenjima, kao i poetički razgovori sa pesnikom - kaže Mičićeva.

Pored Mičićeve, u sastav žirija bili su Dragan Žunić i Jovan Pejčić.

Inače, “Dani Nikolaja Timčenka” kao i zadužbina osnovani su ubrzo nakon Timčenkove smrti, na inicijativu njegove žene Ružice i sa idejom negovanja uspomene na ovog leskovačkog književnog kritičara.

Nikolaj Timčenko bio je književni kritičar, teoretičar, esejista i svrstava se u jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji Leskovca. Ceo svoj radni vek proveo je u rodnom Leskovcu. Objavio je pet knjiga, među kojima su Pesnik i zavičaj i Zapisi o pesniku, a zadužbina je nakon njegove smrti sakupila rukopise i do sada objavila još devet naslova.


Program manifestacije

Četvrtak, 6. decembar

18:00 - Otvaranje “Dana Nikolaja Timčenka”

Jovan Pejčić - Godina za nama

18:15 - Tribina: Nikolaj Timčenko - Budno oko, knjiga o Vasku Popi

Vladimir Mičić, Jovan Pejčić

19:00 - Tribina: Dragana Bedov - Estetika i etika književne reči, Misao Nikolaja Timčenka o srpskoj književnosti 20. veka

Milivoj Nenin, Dragana Bedov

Petak, 7. decembar

18:00 - Okrugli sto o zadužbinama u Srbiji

Mirjana Dragaš, Dušan Ivanić, Marko Nedić, Biljana Mičić, Jovan Pejčić

19:30 - Tribina: Marko Nedić - Trajno i prolazno, Kritike i eseji o srpskoj književnosti i kulturi

Dušan Ivanić, Biljana Mičić, Marko Nedić

Subota, 8. decembar

10:00 - Poseta Legatu Nikolaja Timčenka

12:00 - Dodela nagrade “Nikolaj Timčenko”

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Петар Томовић

    20:09 // 30. 11. 2018.

    Ово је пример како појединци злоупотребљавају име часног Николаја Тимченка. Боље је да се ово назове Дани Јована Пејчића, јер је ово његова приватна манифестација (о трошку града и државе), у којој доводи своје послушнике и сервилне следбенике. Све остале вредне људе који су основали Задужбину Николаја Тимченка, овај мали и сујетни човек из Бошњаца, а пензионер из Београда је разјурио и уклонио.

    • Jovica Stojković

      22:26 // 1. 12. 2018.

      Ne dirajte mi u Pejču. On je naša zakletva! Bio je večiti asistent na fakultetu. Sve do odlaska u penziju. Nema više studenata da im prodaje prazne priče. Neka sad malo burgija po Zadužbini! I on je živ čovek! Ne dirajte mi u Pejču!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: