Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 19. 10. 2018.

| Kultura

U Niš "doputovala" izložba o oslobođenju Srbije 1918. godine

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Oficirski dom
Na izložbi će se naći i porodična sećanja; foto: arhiva JV

Porodična sećanja i druga svedočanstva o oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine, deo su izložbe "Naša istorija, naša sećanja", koja je iz Pirota "doputovala" u Niš, a biće otvorena u subotu 20. oktobra u Oficirskom domu.

Reč je o putujućoj izložbi na kojoj će se naći sećanja koja žive i posle jednog veka, kažu organizatori, a "govore" o solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.

Iako je prošlo 100 godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini, dodaju, a brojne su i priče koje svedoče o tom ratnom dobu.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu - ističu organizatori.

Ovu izložbu koja putuje po Srbiji realizovao je Francuski institut, uz podršku "Mission du centenaire" (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima i muzejima u Beogradu, Kladovu, Knjaževcu, Leskovcu, Negotinu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Vranju i Zaječaru. U realizaciji su im pomogli i stručni saradnici istoričar Stanislav Sretenović, savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu, kao i Nišlijka Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator i savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana, a u Nišu je pored ovih partnera pomogla Komanda kopnene vojske Srbije.

Svečano otvaranje izložbe, koja će biti postavljena u Oficirskom domu do 24. oktobra, počinje u 12 sati.

Podsetimo, put juga Srbije ova "izložba sećanja" krenula je iz Pirota početkom oktobra, a mogli su da je vide i Prokupčani i Leskovčani.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: