Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:40, 4. 12. 2018.

| Kultura

U Niškom kulturnom centru nastupaju priznati srpski čelista i pijanista

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Niški kulturni centar NKC
Čuveni muzičari sviraju u Nišu; foto: JV

Publika će u sali Niškog kulturnog centra moći da čuje dela Šitkea, Lobosa i Prokofjeva, a kako navode iz ove ustanove, izvodiće ih Dragan Đorđević na violončelu i pijanista Vladimir Milošević. Koncert je najavljen za utorak 4. decembar u 20 sati.

Dragan Đorđević je, kako navode iz NKC-a, po mišljenju kritičara jedna od najoriginalnijih umetničkih ličnosti svoje generacije. Sa šest godina je počeo da uči violinu po "Suzuki metodi" u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a tri godine kasnije opredeljuje se za violončelo u klasi profesora Relje Ćetkovića. 1996. upisuje FMU u Beogradu u klasi profesorke Sandre Belić.

Ubrzo postaje solo čelista kamernog ansambla Gudači Sv. Đorđa, sa kojim je ostvario veliki broj koncerata i snimaka za radio i televizijske kuće. Diplomirao je 2000. godine i nagrađen je kao najbolji student generacije. Iste godine dobija englesku stipendiju i upisuje magistarske studije na Guildhall školi za muziku i dramu u Londonu u klasi profesora Stefana Popova - navodi se u njegovoj biografiji.

Za vrema školovanja u Londonu, dodaju, svirao je u Londonskom simfonijskom orkestru i bio gostujući solo čelista Northern Simfonije. Plakat koncert Foto: Plakat Simfonijski orkestar

Kako se navodi, ovaj muzičar nastavlja usavršavanje u Nemačkoj na Visokoj školi za muziku u Esenu, u klasi profesora Young Chang Choa 2002. godine. Usavršavao se i kod Miše Majskog, Borisa Pergamenčikova, Kolina Dejvisa, Dejvida Takenoa, Aleksandra Fedorčenka, Tobijasa Kjunea, Stanislava Apolina, Vladimira Mendelsona kao i na kursevima kamerne muzike sa članovima Velindzer, Takac, Melos, Alban Berg kvarteta. Svirao je na koncertima po mnogim zemljama i učestvovao na mnogim festivalima. Član je kvarteta Rubikon sa violinistima Romanom Simovićem, Milošem Petrovićem i violistom Brankom Kabadaićem, sa kojim je održao niz uspešnih koncertnih turneja. Član je i ansambla Viva Čelo iz Esena i kamernog orkestra Dable Sens. Na poziv maestra Valerija Gergieva 2011. godine postaje gostujući solo čelista Simfonijskog orkestra Mariskog Teatra, a 2012. godine postaje solo čelist u Simfonijskom orkestru RTV Slovenije. Na FMU u Beogradu predaje od oktobra 2004. godine.

Drugi solista - Vladimir Milošević najistaknutiji je pijanista svoje generacije, kako navode iz Niškog kulturnog centra, a proglašen je umetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umetnika Njujorka.

Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hol u Njujorku, izvodeći Prvi Klavirski koncert u b-molu P.I.Čajkovskog - navodi se u biografiji.

Koncertirao je, navode, širom Evrope i sveta, a kao pobednik konkursa Concerti in Villa u Vićenci debitovao je pred američkom publikom nastupajući u čuvenoj dvorani Karnegi hol u NJujorku. Koncertirao je i širom Južnoafričke republike gde je imao zapaženu tureju od petnaest koncerata uključujući resitale i nastupe sa orkestrima u Kejptaunu, Johanesburgu, Durbanu, Blumfonteinu, Port Elizabetu kao i u Australiji gde je pored resitala u Sidneju, Kanberi i Melburnu održao i masterklas na Univerzitetu Monash u Melburnu. Redovno nastupa i kao kamerni muzičar u duu sa violončelistom Draganom Đorđevićem sa kojim je ostvario niz uspešnih koncerata na festivalima u Srbiji i inostranstvu.

Milošević je, kako se navodi u njegovoj biografiji, završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi profesorke Mile Veljković, a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi profesorke Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli u klasama Lazara Bermana i Mišela Dalbertoa i u Parizu na École Normale de Musique. Zaposlen je na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju vanrednog profesora.

Inače, karte za niški koncert se za 300 dinara mogu kupiti u NKC-u od 9 do 21 sat. Đaci, studenti i penzioneri mogu kupiti kartu za 250 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: