Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 17. 7. 2018.

| Kultura

U Nišu izložba crteža "Energija kroz ritual"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Primanje energije crtež
Umetnica koristi tehniku kolaža u kombinaciji sa akrilom, žicama i drugim crtačkim materjalima; Autorka: Božica Milojević; Primanje energije

Crteži kojima će se mlada umetnica Božica Milojević predstaviti u kafeu Paris Art od nedelje 22. jula, nastali su 2016. i 2017. godine kao deo opusa "Energija kroz ritual". To je tema na kojoj se zasnivao njen master rad, navode organizatori, i u okviru koje i danas istražuje mutimedijalnim delanjem.

Božica se, kažu u najavi izložbe, koristi mogućnostima koje pružaju tehnika kolaža u kombinaciji sa akrilom, akrilni sprej, tuš, žice i drugi, tradicionalni crtački materijali. Na nekima od crteža koristi i žicu u službi linije. Kombinovanjem raznovrsnog materijala stvara "celinu koja odiše skladnim neskladom". Bojeni crteži su na granici između slike i crteža.

Na crtežima su pretežno predstavljene siluete, obrisi ljudske figure, bića koja se repetiraju i simbolično ukazuju na ritualno izvođenje.

Tragajući za harmonijom čoveka unutar sebe samog kao i sa okruženjem, predstavljam ljudsku figuru u okviru nerealnog ali mogućeg prostora kao polno neodređeno biće, koje je sklop jedinstvene energije – navode organizatori.

Otvaranje izložbe je zakazano za 20 sati, a ulaz je besplatan.

Božica Milojević je, kako se navodi u njenoj biografiji, rođena u Nišu. Nakon završene Srednje umetničke škole na smeru Likovni tehničar, upisuje Fakultet umetnosti, Departman za likovne umetnosti. Treću godinu studija završava u klasi Đure Radonjića. Apsolvirala je 2015. u klasi mr. Katarine Đorđević, a master studije je, takođe, završila na Fakultetu umetnosti na Departmanu za likovne umetnosti.

Božica je vizuelni umetnik, navodi se, i svoje ideje izražava multimedijalnim delanjem, kroz slikarstvo, umetnički video rad, izradom figura od žice i figurina od gipsa, kao i izvodjenjem umetničkih performansa.

Bila je učesnica više od 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i nekoliko likovnih kolonija u Srbiji i Makedoniji. Predstavila je svoje radove i na dve samostalne izložbe. Predsednica je Udruženja mladih umetnika Svrljiga Timakumus.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Спасење кроз Православље

    13:09 // 17. 7. 2018.

    Енергија, ритуал, хармонија, полно неодређено биће!? Све су то глупости које нам трули запад сервира. Суштина је у нашој Православној вери, у традицији и вредностима које су нам преци оставили да их негујемо и пренесемо даље својој дечици.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: