Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:42, 11. 4. 2019.

| Kultura

U Nišu izložba radova nagrađivane slikarke ikona

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Slika Jasmine Miletić
Prva samostalna izložba autorke Jasmine Miletić; Foto: Slika Jasmine Miletić

Izložba koja govori o osnovnim vrednostima života, a čine je radovi nagrađivane slikarke ikona Jasmine Miletić, biće postavljena u Nišu u kafiću Dnevna soba od nedelje 14. aprila od 20 sati.

Na prvoj samostalnoj izložbi ove umetnice, čiji su radovi dosad viđeni i na grupnim izlaganjima u Parizu i Roterdamu, građani će u Nišu moći da vide radove koji pokazuju ljubav prema veri, bogu, deci, prirodi, životinjama. Izložba nosi naziv Impuls života.

Naposletku imamo i sliku portret cara Dušana koji svojim Zakonikom podseća da se strogo kažnjava sve ono što je van božjih zapovesti i van ljudske časti – navode organizatori.

Patrijarh Slika Jasmine MiletićKako pišu, Jelena se umetnošću bavi nepunih 20 godina, a opredelila se za ikonopisanje nakon časova koje je organizovalo Udruženje zanatlija Esnaf - Niš.

U periodu od 2005. do 2012. godine radila je kao nastavnica ikonopisa, dodaju, dok se u njenom kasnijem radu iskazuje i ljubav prema ulju na platnu.

Na njenim slikama osim svetaca i verskih motiva preovladavaju i motivi prirode, životinja, ili kako kaže Jelena - jednom rečju sve ono što nosi u sebi čistu ljubav, onu iskrenu i nepromenljivu, ma koliko da se vreme u kojem živimo menja – navode.

Umetnica je dobila više nagrada, dodaju, od kojih se izdvajaju Majstorsko pismo - umetnik ikonopisac 2012. godine, Zlatna značka - Škola ikonopisa Ostrog koju je dodelila Zanatska komora Srbije 2008, Zlatni trofej - nagrada za dostignuće u karijeri ikonopisanja iz 2010. godine, a dobitnica je i pisanog blagoslova Patrijarha Irineja povodom 220 godina postojanja Esnafa 2012. godine.

Na otvaranju izložbe u nedelju 14. aprila, kako najavljuju, nastupiće i muzički duo koji čine sopran Marijana Davinić i gitarista Nikola Đorđević.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Miralem-Mehmedpasic-Saladinovic

    13:09 // 11. 4. 2019.

    Sekta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: