Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:51, 22. 6. 2014.

| Kultura

U Nišu obeležen Praznik muzike

Autor:J. C. , N. M.Izvor:Južne vesti
praznik muzike
Nastup studenata i profesora Fakulteta umetnosti privukao brojne prolaznike; Foto: Vanja Keser

Sinoć su u Nišu nastupima na ulicama i trgovima bendovi, horovi i orkestri obeležili internacionalni Praznik muzike.

Čairski park bio je centar dečije muzike, dok su na platou ispred “Kalče” nastupili niški horovi. Prolaznici su radoznalo zastajali i slušali izvođenja kako klasičnih melodija, tako i etno pesama.

Samo stotinak metara dalje, na uglu Obrenovićeve i ulice Svetozara Markovića studenti i profesori niškog Fakulteta umetnosti svirali su popularnu muziku, tango, melodije iz filmova i serija, kao i dela srpskih i svetskih kompozitora.

- Iznenadila sam se kada sam videla muzičare na ulici i oduševila sam se idejom da izađu među ljude i predstave svoje rad. Mnogi od nas ne idu u Simfonijski orkestar ili slušaju horove, a nakon ovoga će možda neki postati publika na tim koncertima - rekla je Nišlijka Sanja Milovanović.

Sala Niškog simfonijskog orkestra bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a pažnju publike privukli su profesori Muzičke škole koji su, uz pomoć đaka i kolega, predstavili svoje autorske kompozicije.

Amfiteatar na niškom keju sinoć je bio stecište poklonika underground i alternativne muzike. DAN-MUZIKE-7 Bend "Kontras"; Foto: Marko Pekić

Nastupima bendova "Thick Skin" i "Downer" poklonjeno je najviše pažnje rok muzici i to kroz obrade pesma kultnih muzičkih imena.

Jedno od većih osveženja na koncertu koji je kako organizatori kažu “slavio muziku” jeste i nedavno formirani pank ska bend “Kontras”. Ovaj bend je iskoristio priliku svojim nastupom promovišu nedavno izdati album “Grad”.

Bend L.S.V imao je priliku da premosti razliku između muzike benda “Kontras” I džezera koji su zatvorili ovaj mini festival. Naime, “Jazzbooka” je obradama džez standard kao i brojnim autorskim delima publici u Nišu pružila odličnu atmosferu.

Praznik muzike je manifestacija koja je potekla iz Francuske. Od 1982.godine ovaj događaj se organizuje svakog 21. juna, odnosno na dan letnje dugodnevnice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: