Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 25. 7. 2017.

| Kultura

U Nišu počinje dečija kolonija i festival animiranih filmova

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Na koloniji će o animaciji učiti od iskusnih predavača
Na koloniji će o animaciji učiti od iskusnih predavača; foto: scf98.rs

Mladi iz Istočnog Sarajeva, Sofije i Srbije će inspiraciju za svoje animirane filmove potražiti u liku Svetog Save, a jedna od tema je i 800 godina državnosti Srbije, kao i dečija literatura. Međunarodna kolonija animiranog filma, koja se u Nišu održava 11. put, počinje večeras u 20:30 u Oficirskom domu, a u sredu 26. jula počinje i festival "Konstantinov zlatnik".

Polaznici radionica koje su organizovali Studio crtanog filma 98 i Anima Niš će učestvovati na koloniji, kažu organizatori, a oni će od 25. do 29. jula, od iskusnih predavača učiti veštine dobre animacije.

Prepodnevni rad biće organizovan u prostorijama dečije biblioteke. Sa decom na koloniji će raditi predavači: ilustrator iz Slovačke Miroslav Regitko, Monika Vaš i Laslo Tavasi iz Mađarskog animacionog studija “Kerek Meze” i profesor animacije iz Beograda Marina Kecman - dodaju organizatori.

Očekuju dolazak i specijalnih gostiju: Violete Sove koja je ilustrator i animator iz Poljske i profesorke animacije iz Bugarske Radostine Nejkove.

Mladi će na specijalnim stolovima praviti animirane filmove na zadate teme, a u večernjim satima će biti organizovane i radionice za svu zainteresovanu decu i mlade, koji imaju od 10 do 18 godina.

Za kraj kolonije u Oficirskom domu, 29. jula od 20 sati, biće prikazani filmovi koje su mladi napravili.


Festival animiranog filma “Konstantinov zlatnik”

Za ovogodišnji Međunarodni festival animiranog filma, koji se 5. put organizuje u Nišu, navode organizatori, stigla je čak 581 prijava autora iz 65 zemalja. Najviše filmova pristiglo je iz Evrope, a ima i ostvarenja iz Azije, Severne i Južne Amerike, Australije i Afrike.

Selekciona komisija je odabrala 206 filmova, koji traju 21 sat i 30 minuta, za 5 kategorija - senior, student, mini, midi i maksi - dodaju organizatori.

Projekcije će početi 26. jula od 21 sat, na sledećim lokacijama: Oficirski dom, dvorište Opštine Pantelej, Klub Labeerint i u parku Niške Banje. Publika će na pomenutim lokacijama svakog dana moći da prati filmove, koji će trajati od sat i po do dva.

Zbog toga što je Oficirski dom zauzet 27. i 28. jula, projekcije će ta dva dana biti održane u maloj sali Niškog kulturnog centra, od 20 sati.

Proglašenje pobedničkih filmova, dodela nagrada i projekcije nagrađenih ostvarenja održaće se 29. jula od 21 sat u Oficirski domu.

Veliku pomoć i podršku za Festival su dale ambasade Republike Poljske i Slovačke iz Beograda, obezbeđujući avio karte za njihova dva istaknuta umetnika. Žiri festivala biće u sledećem sastavu: Mónika Vass - Mađarska, Wioletta Sowa - Poljska, Marina Kecman - Srbija - dodaju organizatori.

Organizatori Festivala su Studio crtanog filma 98 i Udruženje Anima Niš. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Niš i Gradska opština Pantelej.

Partneri su Narodna biblioteka "Stevan Sremac" u Nišu, Gradska opština Niška Banja, Klub Labeerint, Parking Servis i Umetnička škola u Nišu.

*Prvobitno je najavljeno da će projekcije svakog dana biti organizovane u Oficirskom domu, ali su organizatori naknadno javili da će se 27. i 28. jula one održati u NKC-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: