Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 10. 6. 2019.

| Kultura

U Nišu počinje nedelja posvećena dokumentarcima

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Niški kulturni centar
Ulaz na projekcije se naplaćuje 100 dinara; foto: JV/P. Blagojević

Filmovi sa "Beldocs eho" festivala će se tokom ove nedelje prikazivati u Niškom kulturnom centru, a publika će moći da pogleda dokumentarce iz Švedske, SAD, Danske, Nemačke, Austrije, kao i svedočenja sa turneje čuvenog Leonarda Koena.

Međunarodni festival dokumentarnog filma će gostovati u Nišu od 11. do 15. juna, a svakog dana od 19 sati će publika moći da pogleda neko ostvarenje.

Ulaz se naplaćuje 100 dinara, a projekcije su u velikoj sali Niškog kulturnog centra.


Program festivala:

11. jun - Bird on a Wire: Leonard Koen

18. marta 1972. Leonard Koen započeo je evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u Royal Albert Hall-u, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu i Tel Avivu. Ovaj film je jedan utisak o onome što se desilo tokom te turneje.

12. jun - Splav

Godine 1973. pet muškaraca i šest žena prešlo je Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao „Seks splav“, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi "Ekspedicije Acali", ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

13. jun - Dobrodošli u Sodomu

Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu.

14. jun - RBG

U svojoj 85-oj godini, sudija Vrhovnog suda SAD-a Ruth Bader Ginsburg iza sebe je ostavila je dugotrajno pravno nasleđe i postala neočekivana ikona pop kulture. No, jedinstveno osobno putovanje njenog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je meri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen život i karijeru.

15. jun - Pogranična ograda

Granični prelaz Brenner, alpska granica, proljeće 2016: austrijska vlada najavljuje izgradnju pogranične ograde, nakon toga očekujući pomeranje izbegličke trase ka Italiji, sad kada je Balkanska ruta zatvorena. Stanovnici se boje ograde podjednako koliko i navodno pretećeg priliva stranaca u njihovu domovinu. Dve godine kasnije, ograda još uvek leži zamotana u kontejneru, kao što i do naleta izbeglica nikada nije došlo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: