Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:17, 2. 10. 2017.

| Kultura

U Nišu počinju jubilarni “Dani Japana”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Japan
"Dani Japana" se organizuju u Nišu već 5. put; foto: Flickr/ Moyan Brenn

Škole borenja koje vežbaju telo i um, upoznavanje tradicije, strategije i istorije Japana, ali i suši prezentacija i čajna ceremonija koju će prvi put u Nišu izvesti Japanka na tradicionalan način, deo su jubilarnog “Japanniša”. Svečano otvaranje je u ponedeljak 2. oktobra na Univerzitetu, a zaintereseovani će moći da se upoznaju sa Japanom do 8. oktobra.

Ovogodišnji "Japanniš" je posvećen različitim oblastima koje su japanski ratnici usavršavali u toku svog života, kažu organizatori, a među njima su različite škole borilačkih veština kojima se vežba telo i um.

Dragulji ovogodišnjeg dešavanja su suši prezentacija koja će biti deo svečanog otvaranja, a odmah potom čajna ceremonija koju će po prvi put u Nišu izvesti Japanka na tradicionalan način - kažu organizatori.

Neke od radionica u kojima će zainteresovani moći da učestvuju su: japanska kaligrafija - u sklopu mini seminara japanskog jezika, suši radionice na kojima će zainteresovani moći da nauče kako se pravi suši rolnica od majstora Uroša Radoičića iz Beograda, japanski ples sa lepezom, a biće organizovani i mini seminari japanskog jezika i origamija.

Kao i svake godine većina aktivnosti je besplatna: izložba umetnina i oružja, predavanja o životu, kodu, religiji i oklopu samuraja, filmske projekcije, debata, prezentacije, haiku i književni sadržaj, otvoreni časovi goa i borilačkih veština koji su za vikend. Učešće na radionicama i mini seminarima ima simboličnu cenu.

“Japanniš 2017 – Bushido, put ratnika” organizuje Udruženje “Taka” u saradnji sa Ambasadom Japana, Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla” i Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja.


Kompletan program

Ponedeljak 2. oktobar

16 sati - Svečano otvaranje "Japanniša 2017" u Velikoj Sali Univerzitetske biblioteke i izložbe „Bushido“, otvorena svih sedam dana od 12 do 20 sati - fotografije čuvenih samuraja, oružja i oklopa, bonsai drveće iz „Perićevog vrta mira“, kao i pravo oružje. Otvaranje će pratiti sushi prezentacija, u majstorskom izvođenju Uroša Radoičića. Počasni gosti otvaranja Nj.E. Đuići Takahara, Ambasador Japana, g-đa Jukina Gonda, ataše za kulturu, Setsuko Sato-sensei.

17 sati - Prezentacija i demonstracija čajne ceremonije i japanske nošnje - jukate, Setsuko Sato-sensei.

19 sati - Početak mini-seminara japanskog jezika: uvodno predavanje Setsuko Sato-sensei i Natalija Jovanović, profesor japanskog jezika. Mini seminar je namenjen početnicima sa ili bez predznanja. Naučite osnove formiranja rečenica, korisne termine i fraze kao i zanimljivosti. Učešće se plaća.

Utorak 3. oktobar

16 sati - Drugi čas japanskog jezika – radionica kaligrafije, Setsuko Sato-sensei. Učešće se plaća.

18 sati - Sushi radionica: osnove pripreme i pravljenja sushi rolnica i korišćenja japanskih proizvoda – Uroš Radoičić, sushi majstor. Učešće se plaća.

19 sati - Predavanje: “Jedi, moli se, ratuj – vodič za samuraje”, Milan Momirović, kendo majstor. Kako su samuraji živeli u vreme srednjeg veka, šta je bila njihova svakodnevnica i šta su bile njihove dužnosti i odgovornosti.

Sreda 4. oktobar

16 sati - Početak origami mini-seminara: origami radionica sa papirom iz Japana, Gabrijel Maljoku. Origami je tradicionalna veština pravljenja figura od papira. Učešće se plaća.

17 sati - Sushi radionica: osnove pripreme i pravljenja sushi rolnica i korišćenja japanskih proizvoda – Uroš Radoičić. Učešće se plaća.

18 sati - Treći čas japanskog jezika. Učešće se plaća.

20 sati - Anime debata – “Najgori među najboljima i najbolji među najgorima - Naruto izdanje". Ko je najgori dobar lik (evil good guy), a ko najbolji loš lik (good bad guy)? Zašto? Da li su to možda Sasuke i Nagato? Ili Itachi i Danzo? Ili pak neki drugi likovi? Predstavi nam svoj izbor lika iz Naruta i ubedi druge da je tvoj izbor najbolji. Debatne veštine u ruhu animea.

Četvrtak 5. oktobar

16 sati - Druga origami radionica. Učešće se plaća.

17 sati - Početak manga mini-seminara: crtanje u stilu japanskih stripova, FilipDukić, master Fakulteta umetnosti, i UrošDenčić, master Arhitekture. Naučite kako da crtate samuraje i nindže u manga stilu. Učešće se plaća.

18 sati - Četvrti čas japanskog jezika. Učešće se plaća.

20 sati - Projekcija filma “Samuraj sumraka”.

Petak 6. oktobar

15:30- Predavanje“Bušido u japanskoj književnosti” će držati Ana Ubavić, profesor filozofije i pesnik. Elementi koda ratnika su prožeti kroz mnogo dela književnosti, umetnosti i života Japanaca i dan danas. Samuraj je i dalje jedan od omiljenih motiva romana.

16:30 – Yoroi – o oklopu samuraja govoriće Kanoko Tsuda, aikido majstor i predstavnik Udruženja “Fujiyama” čija je replika oklopa iz Kamakura oblasti deo izložbe Japanniša 2017.

17 sati - Druga manga radionica. Učešće se plaća.

17 sati - Aikido otvoreni čas, Edin Bećković, 4. dan, i Kanoko Tsuda, 2. dan. u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš.

18 sati - Peti čas japanskog jezika. Učešće se plaća.

20 sati - Projekcija filma “Samuraj X”.

Subota 7. oktobar

10- 12 sati Kendo Japanska veština mačevanja – Prezentacija i otvoreni čas, Kendo klub Mushin, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš.

12 sati - Prezentaciju i otvoreni čas japanske misaone igre Go će u čitaonici Univerzitetske biblioteke održati Željko Veselinović, predsednik Go kluba ProGo. Igra strategije koju su igrale japanske vojskovođe i samuraji. Dođite da saznate zašto.

12-14 sati Karate – Prezentacija i otvoreni čas, karate klub “Borac”, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš. Najpoznatija japanska borilačka veština, tradicija koja i u Srbiji ima dugu istoriju.

14-16 sati Džudo – Prezentacija i otvoreni čas, džudo klub “Kinezis”, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš, Niš. Prva borilačka veština koja je postala olimpijska disciplina, jedan od najefektnijih stilova borenja na svetu.

15 sati - Dimenzija bušido: religijski kod u etičkom kodeksu, Milica Vučković, profesor književnosti. Kako je šintoizam, budizam i zen budizam uticao na kodeks bušida. Ali i kakav je uticaj drugih religija (hrišćanstvo, mnogoboštvo) na stvaranje i formiranje etičkih ratničkih principa u ostalim zemljama i kulturama.

16 sati - Haiku matine će voditi Milica Vučković, profesor književnosti, sa Anom Ubavić, diplomirani professor filozofije i pesnik, i Natalijom Jovanović, profesorom japanskog jezika. Čujte bisere haiku pesama i oprobajte se u sastavljanju svog haikua.

17 sati - Predavanje “Um, telo i duh – filozofski kod ratnika”, JovanaLjubić, sekretar Udruženja “Taka”.

18 sati - Prezentacija japanskog plesa sa lepezom koju će voditi Vesna Banovčanin, instructor plesa.

19 sati - Radionica japanskog plesa sa lepezom – naučite kako se oblači jukata, drži lepeza i pleše u stilu gejši, radionicu će voditi Vesna Banovčanin, instructor plesa, u sali karate kluba “Borac”, Knjeginje Ljubice 1, Niš. Učešće se plaća.

20 sati - Turnir u video igri. Dokaži svoje veštine i osvoji novčanu nagradu! Učešće se plaća.

Nedelja 8. oktobar

10-11 sati - Ninjutsu seminar će voditi Nikola Novičić, majstor 6. dan, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš.

11-12 sati - Jiu Jitsu seminar će voditi Miloš Golubović majstor ju jitsu 1. dan, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš.

12-14 sati Iaido – klub Moniri, Veljko Đoković, 4. dan, Miloš Pavlović, 3. dan. Japanska veština izvačenja mača, tj. kratke i efikasne tehnike obračunavanja sa protivnokom mačem. Prezentacija i otvoreni čas u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš.

14-18 sati - Aikido seminar će voditi Saša Obradović, aikido majstor 6. Dan, i Milan Bošković, aikido majstor 3. dan, u sali Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Čarnojevića 10A, Niš. Aikido je najplemenitija borilačka veština na svetu, jedina koja imate tehnike savlađivanja protivnika bez povređivanja. Učešće se plaća.

18 sati - Cosplay takmičenje na temu “Bushido”. Cosplay je maskiranje i igranje uloge određenog lika iz filma, igrice, animea, … Cilj je što veštije predstaviti lika i pokazati umeće dočaravanja njegovog karaktera uz zabavu i glumu. Prva tri mesta dobijaju novčane nagrade.

19 sati - Dodela nagrada i sertifikata i svečano zatvaranje. Učesnici svih mini seminara i radionica kao i cosplay takmičenja dobijaju sertifikate, a pobednici turnira i takmičenja i nagrade.

NAPOMENA: Sva dešavanja su u prostorijama Univerzitetske biblioteke, Kej Mike Paligorića 2 Niš, ukoliko nije drugačije naglašeno. Tačno mesto i vreme održavanja dešavanja je podložno promeni.

PLAĆANJA:

mini seminari (jezik, manga, origami) – 500 dinara po seminaru (obuhvata sve časove seminara)

radionica (kaligrafija*, sushi, ples) - 500 dinara po radionici *besplatno za učesnike mini seminara japanskog jezika

Aikido seminar – 300 dinara

Turnir u video igri – 250 dinara za učesnike starosti od 14 do 17 godina, 350 za 18 i više

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: